Est News

Dezastru în solarii. Fermierii își aruncă zarzavaturile la animale din cauza COVID-19

de Dănuț CIOBANU 

Legumicultorii vasluieni sunt loviți puternic de criza coronavirusului. Cu piețele pustii și multe firme de catering închise, fermierii au rămas fără clienți și își aruncă zarzavaturile la animale. Este vorba despre ceapă, usturoi verde, ridichi, spanac, salată, mărar etc. Singura șansă a producătorilor este asocierea și comercializarea legumelor în marile magazine, însă o astfel de posibilitate este încă la stadiul de deziderat.

În solariile legumicultorilor vasluieni este dezastru. Zarzavaturile de primăvară nu pot fi vândute, iar fermierii sunt obligați să dea marfa la animale sau să o îngroape în pământ.

”Nu vindem nimic din cauza crizei COVID-19. Persoanele s-au limitat să iasă din case, în piețe nu mai vine lumea și nu avem ce face cu marfa. Anii trecuți aveam multe cereri de la magazinele de cartier, dar acum nimic. Dăm marfa la găini sau o tocăm și o băgăm în pământ. Noi trebuie să fim uniți, să ne asociem, iar Ministerul Agriculturii să impună marilor magazine să ia mai întâi marfa producătorilor locali. Toate zarzavarturile se strică în solarii, este un dezastru. Am pierdut toți în acestă criză, noi că nu ne putem vinde zarzavaturile și populația că nu putem ajunge la ea”, a spus Dănuț Ghiniță, legumicultor din zona Solești.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, a precizat că, în ultima perioadă, a primit mai multe semnale de la fermieri, care nu își pot comercializa zarzavaturile.

”Sunt legumicultori din Solești, Ștefan cel Mare și alte zone care se plâng că nu au unde să își vândă marfa. Piețele sunt deschise dar consumatorii sunt puțini, iar în unele cazuri producătorii care merg să vând nu au declarația pe propria răspundere și nu sunt lăsați de polițiști să vândă în piață. Acum în lunile martie și aprilie este o producție mare la zarzavaturi. Pe lângă secetă și nopțile cu  temperaturi foarte reci, producătorii au mari dificultăți și din cauza pandemiei de coronavirus. Organizarea în coperative este singura soluție pentru ca legumicultorii să poată vinde marfa. Ministerul Agriculturii are o platformă online unde producătorii pot face vânzări online. Este o situație dificilă pentru producători”, a spus Gigel Crudu.

Exit mobile version