Libertatea a analizat achizițiile cu specificația “coronavirus”. Am găsit firme fondate acum două luni care au peste 100 de vânzări în Serviciul Electronic de Achiziții Publice în legătură cu criza COVID-19
Primăria Drobeta-Turnu-Severin a achiziționat servicii de curățenie de la o firmă de taxi, iar dezinfecția “și dezinsecția contra coronavirus” au fost făcute de o companie cu obiect de activitate “producție audio-video”
De mai bine de o lună, de când epidemia bătea la ușile continentului, mai multe firme au început să vândă către stat produse și servicii cu specificația „coronavirus”
Până pe 31 martie, acestea au ajuns la ordinul sutelor. 258 de firme, mai exact. În analiză sunt evaluate doar cumpărările directe ori licitațiile la care s-a luat în considerare specificația „coronavirus”. Nu au fost trecute achiziții neidentificabile.
Cu ajutorul unei baze de date începută de cititorii Libertatea, procesate de spend.ro, ziarul a obținut o listă de firme, cu data primei achiziții și obiectul achiziției directe.
De aici, reporterii cotidianului au cercetat, pe larg, companiile și achizițiile, utilizând platforma termene.ro.
Libertatea nu va publica numele tuturor celor 258 de firme. În această perioadă, multe companii sunt nevoite să se reorganizeze din mers pentru a nu sfârși în faliment. Nu facem o vânătoare de vrăjitoare.
Însă nu lipsesc nici cei care fac speculă. Neputând fi deosebite cu acuratețe în plină criză, ziarul consideră că numele tuturor acestor companii nu este relevant, ci va păstra doar câteva exemple concrete.
162 din 258 au maximum 5 angajați
Conform datelor termene.ro, care se folosește, printre altele, de baza de date a Registrului Comerțului, Libertatea a descoperit că, la nivelul ultimei raportări, cea de anul trecut, referitoare la anul 2018, nu mai puțin de 162 din aceste 258 de firme nu aveau mai mult de 5 angajați.
34 de firme nu au declarat nici un angajat – e drept, există, în baza de date, și un PFA și două întreprinderi individuale, entități care nu raportează angajați.
Cei mai mulți angajați îi are gigantul Selgros, 4.442 de oameni, care a livrat dezinfectanți, dar și alimente pentru o primărie din Arad.
Firma de taxi, produse de curățenie la primărie
Compania Lucunici SRL din Drobeta-Turnu Severin are, la obiectul de activitate, „transport cu taxiuri”. Asta nu i-a împiedicat pe șefi să vândă, pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice, produse de curățenie către Primăria Drobeta.
„Materiale sanitare combatere coronavirus: Saci menajeri 200 set; Săpun lichid Protex 500 buc.; Dezinfectant cu clor 400 buc.; Alcool Sanitar 500 ml 300 buc.; Suport prosoape 15 buc.; Prosop Hârtie 600 buc.”, sună specificația unei achiziții.
Valoarea celor două achiziții directe, singurele pe acest an, depășesc 44.000 de lei, adică aproape 10.000 de euro.
Am contactat firma pentru a înțelege cum a trecut în vreme de criză de la taximetrie la vândut materiale sanitare pentru coronavirus Primăriei Drobeta.
„În Registrul Comerțului scrie că am activitatea principală transportul cu taxiuri, dar după aia am mai multe coduri CAEN prin care pot să desfășor orice vreau eu. Eu fac de mult timp asta, din 2011 am magazin specializat”, a spus proprietarul firmei contactat de Libertatea.
Pot să vând absolut orice. Firma de taxiuri e un cod CAEN, care e activitatea principală, dar orice firmă poate să desfășoară orice activitate vrea. Cine spune că trebuie să desfășor activitatea mea principală? Ia să studiez și eu legea pe care o știți dv. Eu pot să-mi schimb mereu activitatea la SRL. Da!”, a continuat patronul.
Legea spune că majoritatea tranzacțiilor întreprinse de o firmă trebuie să respecte codul CAEN principal din Registrul Comerțului.
Publicitate, organizare evenimente, dezinsecție contra COVID-19
Tot din Mehedinți vine și altă surpriză. Media Center Entertainment, o firmă care are ca obiect de activitate „Activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune” a făcut dezinfecție și dezinsecție. Tot la Primăria Drobeta-Turnu Severin.
Anunțul spune că inclusiv dezinsecția se referă la coronavirus. „Dezinfecție și dezinsecție combatere CORONAVIRUS în cadrul UAT Municipiul Drobeta-Turnu Severin”.
Suma este de 59.000 lei.
Firma are și alte cumpărări directe în SEAP pe „dezinfecție și dezinsecție”. Și tot în județul Mehedinți. Asta alături de „servicii de publicitate” și „servicii de organizare eveniment”.
„Nu sunt eu reprezentanta firmei. Știu că e numele meu acolo, dar nu mă ocup eu. Altcineva se ocupă. Așa m-au trecut la Registru. Eu sunt contabila, nu am nici o legătură. Știți cum e, contabila e trecută peste tot”, ne-a răspuns “doamna Valentina”, care răspunde la numărul declarat de firmă pe Registrul Comerțului.
De la cameră digitală la test COVID-19 și termometre
Iris Broadcast Services din Constanța are multe achiziții în SEAP în ultimii ani, însă toate respectau obiectul de activitate, „comerț cu amănuntul al echipamentului audio/video în magazine specializate”.
Dar, după „Obiectiv Evetar M12B1618IRM12 F1.8 f16mm, Basler daA1280-54um USB 3.0 camera” sau „Cameră digitală cu senzor CMOS”, pe 16 martie 2020, compania constănțeană a vândut teste COVID-19 la Spitalul din Videle, Teleorman.
Suma nu e importantă, doar 1.000 de lei, însă a fost urmată de alte zeci de termometre vândute prin toată țara, la 390 de lei/bucată.
Libertatea a încercat să ia legătura cu firma, dar numărul afișat în contractul SEAP apare drept deconectat.
Record de precocitate: 10 zile
O companie din Timișoara a bătut recordul de viteză de intrare pe piața coronavirus.
Well Professional Solutions a fost fondată pe 29 ianuarie 2020 și, 10 zile mai târziu, pe 7 februarie, câștiga primul ei contract, soluții de curățenie pentru Primăria Palanca din Bacău.
Încă nu era criza coronavirus. În acest moment, Well Professional Solutions are deja circa 100 de achiziții cu diverse instituții publice din întreaga Românie. În general, dezinfectanți, mănuși latex, dar și soluții pentru spălarea străzilor pe bază de clor.
Sumele variază de la 150 de lei la 87.000 de lei – achiziție de gel dezinfectant pentru ROMATSA.
„Sincer, noi am avut foarte mare noroc cu perioada de COVID. Noi comercializăm și degresanți de motoare și alte cele, dar s-a întâmplat să se ceară foarte mult substanțele de dezinfectare și asta a fost. Le aveam de dinainte în stoc, doar că nu era solicitarea asta din partea instituțiilor. A venit valul de COVID”, a spus o angajată a firmei Well Professional Solutions.
Clasamentul pe orașe: Bucureștiul bate tot
BUCUREȘTI – 83 de firmeIAȘI – 15 firmeTIMIȘOARA – 8 firme
Clasamentul pe obiectul de activitate al firmelor
Comerț cu ridicata al produselor farmaceutice – 50 de firmeComerț cu ridicata nespecializat – 41 de firmeAlte activități de curățenie – 14 firme