Est News

Toți salariații Casei de Cultură a Sindicatelor Vaslui au intrat în șomaj tehnic

de Dănuț CIOBANU 

Casa de Cultură a Sindicatelor ”Constantin Tănase” Vaslui a fost afectată puternic de pandemia de coronavirus. Practic, în acest moment, toți salariații instituției în frunte cu directorul sunt în șomaj tehnic, iar perspectivele de  relansare sunt din cele mai sumbre. Toate spectacolele și evenimentele programate au fost anulate, iar instituția nu mai dispune de fonduri pentru a finanța activitatea cotidiană.

În această săptămână, Casa de Cultură a Sindicatelor Vaslui ar fi trebuit să organizeze Festivalul de folclor ”Cântec drag din plai străbun”. Din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentul a fost amânat pentru luna iunie 2020. Însă, conducerea instituției apreciză că nici peste două luni nu se va putea organiza o astfel de manifestare, pentru că părinții nu vor fi dispuși să vină cu copiii într-un cadru organizat. Pe lângă participanții din județ, la acest festival urmau să participe și invitați din Ucraina și Republica Moldova.

”Toate spectacolele au fost anulate. Avem probleme și cu chiriașii, pentru că atunci când ei nu au activități în instituție este greu să  le tai factură pentru chirie. Până în prezent, angajații și-au primit salariile pe luna martie, plătite de noi, iar de la data de 1 aprilie vom bebeficia de șomaj tehnic. Vom depune toate documentele pentru a primi acest sprijin financiar. Am achitat utilitățile, pentru că nu mergem pe ideea că plătim mai târziu. Impozitul pe care îl datorăm la bugetul local îl vom plăti mai târziu”, a spus Ionel Bordeianu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Vaslui.

Lunar, pentru asigurarea finațării la unitatea de cultură (salarii, plată utilităților etc.) este nevoie de suma de 25.000 lei. Speranța conducerii instituției este ca în luna iunie chiriașii să își reia activitatea în spațiile pe care le ocupă și, astfel, să poată fi încasate din nou sume din chirii.

”Noi trăim din chirii și manifestările culturale. Ne autofinanțăm, nu ne dă nimeni niciun leu. Suntem ca cei din sectorul privat. Dacă instituția noastră ar trece la un UAT ar fi mult mai bine, dar aceasta este situația. Când se vor gândi parlamentarii să facă ceva cu acest fond al sindicatelor?!”, a mai spus Ionel Bordeianu.

 

Exit mobile version