Est News

Cadre medicale de la UPU, trimise să lupte cu Covid-19 în mânecă scurtă: ”În fiecare zi mi-e frică să nu mor, iar ei ar vrea nici halate să nu purtăm”Enache Iulian

O asistentă și un medic de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ilfov susțin că medicul epidemiolog le-a cerut cadrelor medicale să nu mai folosească halatele de protecție, dacă nu vin în contact cu pacienți care ar putea să le infecteze cu coronavirus. Asistenta explică, pentru Libertatea, că nu are cum să știe cu ce pacienți vine în contact, și că dacă nu va mai avea acces la halate, va demisiona.

Cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Ilfov spun că li s-a cerut să nu mai folosească halate de protecție. În plus, afirmă că există echipamente, însă sunt ținute în seifuri și oferite cu țârâita.

„În fiecare zi îmi spune familia să am grijă să nu mor. În fiecare zi mi-e frică să nu mor, iar ei ar vrea nici halate să nu purtăm”, spune cadrul medical.

La afirmațiile femeii care lucrează la Unitatea de Primiri Urgențe a condus o discuție purtată pe holurile spitalului, cu medicul epidemiolog, Ramona Graure, în prezența mai multor colegi și a directorului medical.

„Am ajuns cu toții să asistăm la o ceartă pe o cu totul altă temă. Când ne-a văzut pe toți de la UPU strânși acolo, medicul epidemiolog ne-a întrebat ce căutăm echipați așa. Aveam mănuși, capelină, mască, vizieră și un halat albastru, impermeabil, mai lung și cu mâneci”, spune asistenta.

„Nu putem să purtăm în astfel de vremuri halatele obișnuite, cu mânecă scurtă.”

Asistenta de la UPU, Spitalul Județean Ilfov:

Femeia povestește că medicii de la Urgență nu știu cu cine vor intra în contact, dacă oamenii sunt sau nu infectați și nici dacă spun tot adevărul. De aceea și-au luat minime măsuri de precauție.

„Ne punem costumul nostru obișnuit, pe deasupra aceste halate mai lungi, punem două perechi de mănuși și mască, vizieră și capelină. Doamna epidemiolog a zis că nu avem voie să folosim aceste halate decât dacă cineva strănută sau tușește, parcă poți ști dinainte cine urmează să strănute sau să tușească.”

Un medic de la UPU confirmă

Un medic de la aceeași Unitate de Primiri Urgențe a confirmat spusele asistentei.

„Medicul epidemiolog a invocat un ordin al Ministerului Sănătății care spune că echipamentele se folosesc gradual, în funcție de riscul ca pacientul să fie infectat sau nu cu coronavirus. La UPU riscul este destul de mare, iar cadrele sanitare au tot dreptul să se protejeze.”

Acesta a subliniat că managerul a fost de acord cu acest punct de vedere și a cerut ca spusele medicului epidemiolog să fie ignorate.

Medicul acuzat: „Nu e vorba despre UPU”

Am discutat cu medicul epidemiolog Ramona Graure care a negat întreaga poveste.

„Cum să le spun așa ceva? În astfel de vremuri să nu folosească halate. Toată lumea intră echipată în contact cu pacientul, nu există așa ceva. Au acele halate albastre, au mască, au ochelari, chiar și vizieră, deși ochelarii ar fi suficienți, din punctul meu de vedere, au o bonetă și botoșei de protecție, au tot ce le trebuie”, a exclamat doctorița.

„Ce medic în situația actuală poate să spună cuiva nu vă echipați și nu purtați echipament de protecție?!”

Ramona Graure, medic epidemiolog:

Referitor la halatele albastre, medicul a evitat un răspuns clar. A afirmat că nu s-a referit la personalul din UPU când a zis să nu se facă abuz de ele.

„Nu este vorba de personalul din UPU, e vorba de restul personalului care nu intră în contact direct cu pacienții.”

Echipament ținut în seifuri

Medicul epidemiolog a recunoscut că a avut o discuție în care a invocat ordinul de la Ministerul Sănătății, dar susține că se referea la dozarea echipamentului în funcție de pacienții tratați.

„Nu ne luăm combinezon acum pentru orice. Eu înțeleg că le avem, dar părerea mea e că trebuie să le folosim corespunzător. Părerea mea, părerea din UPU s-ar putea să fie alta. Acum eu sunt convinsă că ei ar vrea să poarte și combinezon, și halat albastru de protecție și mască și două-trei perechi de mănuși. Ceea ce nu mi se pare corect. Trebuie să avem și o limită.”

Ramona Graure:

Dincolo de problema cu halatele albastre, toți interlocutorii de la Spitalul Județean Ilfov au declarat că există echipament de protecție suficient. Asistenta a precizat însă că este dat cu porția și că este ținut în două seifuri, sub cheie.

Un alt medic a explicat că există o cameră plină cu echipament, din care se duce în seifuri doar necesarul pentru ziua în curs. Explicația ținerii sub cheie ar fi teama ca echipamentul să nu fie sustras.

Exit mobile version