Perioada cu care ne confruntăm acum e dificilă şi stresantă pentru toată lumea. Pentru noi, adulţii, situația e ciudată și stresantă, dar pentru copii și adolescenți, totul poate fi și mai greu de înțeles. De asta e important să discutăm cu ei despre ce se întâmplă.
În tot stresul și anxietatea provocate de COVID-19, e ușor să uităm că și copiii pot suferi de același stres mental ca noi.
„În primul rând, părinții trebuie sa discute cu copiii despre coronavirus. Nu aștepta sa vina ei la tine, chiar și prescolarii au auzit de coronavirus”, zice Robin Gurwitch, profesor în psihiatrie și științe comportamentale la Duke University.
În primul rând, e important ca părinții să discute cu copiii și să-i întrebe ce știu despre boală, scriu și Nicole Racine și Sheri Madigan, specialiști în psihologia pediatrică. Ascultând ce zic copiii, ne putem face o idee și despre cât de bine informați sunt și cât de îngrijorați sunt de situație. E important să nu exagerăm și să clarificăm orice neînțelegeri.
E de înțeles că nu e ușor pentru nici un părinte să vorbească despre o pandemie. Dar acest lucru poate ajuta, și dacă încercăm să-i protejăm de informație, acest lucru poate face mai mult rău decât bine. Discuțiile cu părinții, chiar și despre probleme foarte delicate, poate ajuta mult.
<strong>Într-un studiu desfășurat după atentatul de la </strong><a href=”https://www.wikiwand.com/ro/Atentatul_de_la_maratonul_din_Boston”><strong>maratonul din Boston din 2013</strong></a><strong>, copiii ai căror părinți au discutat cu ei despre eveniment au arătat mai puțin stres decât cei cu care părinții nu au discutat, spune Gurwitch.</strong><br>
Discuția trebuie să țină cont de vârsta lor și de nivelul de înțelegere. Cu copiii preșcolari, poate fi suficient să explicăm că e un virus periculos din cauza căruia stăm în casă și trebuie să ne spălăm pe mâini și să nu ne întâlnim cu alți oameni o perioadă.
Cu copiii mai mari și adolescenții, putem discuta în mai mult detaliu.
E important să comunicăm într-un mod liniștitor și ușor de înțeles. Nu trebuie să folosim limbaj catastrofal și e mai indicat să ne concentrăm pe lucruri pozitive (spre exemplu „stăm acasă ca să-i apărăm pe alți oameni”, nu „virusul e mai degrabă să-i omoare pe cei în vârstă”).
<strong>E de asemenea o perioadă în care stresul se poate manifesta și la copii, în diferite feluri. E important să le oferim sprijin în această perioadă.</strong><br>
Stresul la copii s-ar putea manifesta prin iritabilitate sau smiorcăit sau, din contră, prin sfidare. E important să recunoaștem că o parte din aceste simptome s-ar putea datora nivelului de stres mai ridicat, și să încercăm să fim mai înțelegători decât de obicei, ne sfătuiesc psihologii. E greu pentru noi, dar e greu și pentru copii.
Există și ceva pozitiv ce ar putea ieși din această experiență: e un moment excelent să încurajăm copiii să fie mai responsabili și să practice o igienă corporală sănătoasă. De exemplu, e mai important ca oricând să ne spălăm pe mâini înainte și după fiecare masă, sau de fiecare dată când ne întoarcem acasă, și de fiecare dată când mergem la toaletă.
De asemenea, e important să învățăm să strănutăm într-un servețel pe care îl aruncăm imediat – sau în cot dacă nu avem un șervețel disponibil.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.