de Dănuț CIOBANU
Firmele de construcții care realizează proiecte în județul Vaslui nu au stagnat lucrările în această perioadă. Însă, există două pericole majore care pot duce la închiderea șantierelor. Este vorba despre evoluția pandemiei de coronavirus, și rambursarea la timp a sumelor de către Ministerul Dezvoltării pentur plata lucrărilor realizate. Dacă plățile vor întârzia, este posibil ca o parte din proiecte să fie înghețate și constructorii să fie trimiși în șomaj tehnic.
Pandemia de coronavirus și asigurarea finanțării de la Ministerul Dezvoltării sunt principalele probleme care pot bloca în viitorul apropiat o parte din investițiile din județul Vaslui. Este vorba despre proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, în perioada 2017 – 2020. În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare 251 de proiecte, investiții care sunt derulate de Consiliul Județean (CJ) Vaslui și autoritățile publice locale. Valoarea totală a proiectelor din cadrul PNDL 2 se ridică la suma de 860 milioane de lei. În prezent, rambursarea sumelor de la Ministerul Dezvoltării pentru plata lucrărilor se face foarte greu, întârzieri care pun în pericol continuarea proiectelor.
”Dacă nu vom avea o predictibilitate a plăților, în unele UAT-uri se vor sista lucrările în șantiere, pentru că se așteaptă foarte mult rambursarea sumelor. Aceste rambursări trec de două luni ceea ce este grav, deoarece constructorii au de făcut plăți pentru salarii, pentru obligațiile fiscale la bugetul de stat etc. Vor fi multe astfel de șantiere, dar nu pot să vă spun un număr precis. Constructorii sunt foarte atenți unde lucrează, pentru a nu se da peste cap după ce vor trece de această perioadă și apoi vor trebui să facă față vicisitudinilor unei economii care a stagnat”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.
Investiții în infrastructură
CJ Vaslui derulează prin PNDL 2 un număr de 17 proiecte, care totalizează suma de 180 milioane de lei. Un număr de 13 proiecte vizează reabilitarea infrastructurii rutiere, trei proiecte privesc reabilitarea unor poduri, iar printr-un proiect se finanțează construcția unui imobil la Școala Inclusivă ”Sfânta Ecaterina” din Huși.
În luna iulie 2017, Ministerul Dezvoltării a publicat lista obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea PNDL 2, în perioada 2017 – 2020.
Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.
”În perioada următoare, o parte din costructori vor pleaca de pe șantierele din diverse UAT-uri și își vor redirecționa oamenii în șantierele unde vor avea de lucru. Mă bucur că firmele lucrează și oamenii au înțeles să lucrăm și să ducem economia mai departe. Pentru momnent, constructorii nu trimit oamenii în șomaj, dar vom vedea cum decurg lucrurile cu pandemia. Vom vedea care este predictibilitatea rambursărilor, pentru ca și noi să putem face plățile pentru proiectele executate. Dacă nu vor fi rambursări și noi nu vom putea face plăți, dar nu este vorba despre acest lucru acum. Dacă nu este predictibilitate la rambursări, există și posibilitatea unui șomaj tehnic și în domeniul construcțiilor”, a mai spus Ciprian Trifan.