Est News

Mediul privat în colaps. Peste 1.000 de angajatori vasluieni, falimentați de COVID-19

de Dănuț CIOBANU 

Peste 1.000 de angajatori din județul Vaslui au depus cereri la Forțele de Muncă și la Inspecția Socială, pentru a beneficia de sprijin financiar de la bugetul statului. Din cauza crizei de coronavirus, 3.636 de salariați din mediul privat vor intra în șomaj tehnic. Județul Vaslui are 14.640 profesioniști activi, dintre care 6.176 PFA-uri și 8.464 persoane juridice.

Nu mai puțin de 672 de firme au depus până la începutul acestei săptămâni cereri la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui pentru obținerea șomajului tehnic. În urma procesării cererilor, un număr de 3.636 de angajați vor beneficia de șomaj tehnic. În aceeași perioadă, au fost depuse  383 de cereri la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui. La AJPIS Vaslui pot depune dosarele pentru obținerea indemnizației de sprijin următorii beneficiari: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, profesii liberale; structuri sportive (persoane care își desfașoară activitatea în baza contractului de activitate sportivă); persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe; pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege (exemplu convenții civile).

Practic, în total, un mai puțin de 1.055 de angajatori au solicitat de la stat sprijin financiar de urgență pentru depășirea crizei provocate de pandemia de coronavirus. Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în județul Vaslui sunt înregistrați 14.640 de profesioniști activi, dintre care 6.176 PFA-uri și 8.464 persoane juridice.

În ceea ce privește șomajul tehnic, Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe. Indemnizația se sprijin reprezintă 75% din câștigul salarial mediu brut, prevăvut de Legea nr. 6/2020 a asigurarilor sociale. Mai exact, valoarea indemnizației lunare de sprijin este de 4.072 lei brut.

 

Exit mobile version