Est News

#SurseOficiale. Ghid pentru diagnosticul COVID-19: Recomandările Biochimiștilor, Biologilor Și Chimiștilor din RomâniaDr. Maria Corbu

Numărul de cazuri de COVID-19 continuă să crească, atât la nivel mondial, cât și la nivel național. Pentru a controla numărul de cazuri, sunt esențiale măsurile de igienă riguroasă, izolare a cazurilor suspecte și distanțare socială. În plus, un pilon important în lupta contra noului coronavirus este testarea populației, în conformitate cu indicații clare de suspiciune de SARS-CoV-2. În acest context, Membrii Ordinul Biochimiștilor, Biologilor Și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR) au elaborat un ghid care aduce precizări importante în procesul de diagnostic al infecției, în special pentru personalul medical de laborator.

Activitatea în laboratorul medical

Ghidul de față se referă la activitatea Medicinei de Laborator, cu toți specialiștii implicați în această activitate (medici, biologi, chimiști). Aceasta are un rol central în confirmarea/infirmarea suspiciunii de COVID-19, prin efectuarea testului diagnostic PCR, și în supravegherea epidemiologică a populației, prin efectuarea testelor serologice. 

Pentru protecția personalului care manipulează probe biologice (potențial infectante, datorită incidenței și contagiozității ridicate a noului coronavirus), se recomandă:

Conform ghidurilor internaționale, echipamentul complet pentru personalul medico-sanitar din cadrul laboratorului, care manipulează, recepționează, transportă, prelucrează, examinează etc. probe biologice potențial infectate, este format din:

În ceea ce privește măștile medicale, există un deficit al acestora la nivel mondial, ceea ce a determinat autoritățile să recomande soluții alternative, precum sterilizarea măștilor N95, N99, FFP2, FFP3. Metode recomandate de ghidul OBBCSSR sunt sterilizarea cu raze UV, cu aburi, prin fierbere urmată de cuptor uscat.

Ghidul elaborat de OBBCSSR include recomandări practice pentru toate etapele analizei de laborator în COVID19

Manipularea corectă a probelor biologice

Pentru a avea rezultate corecte de diagnostic COVID-19, este important ca toți pașii să fie efectuați corect. Dintre aceștia, Organizația Mondială a Sănătății estimează că prelevarea probei de exsudat nazofaringian sau orofaringian este principala sursă de erori. Astfel, se recomandă (conform Center for Disease Control, SUA):

Se recomandă efectuarea cu grijă și a celorlalte etape de diagnostic:

Utilizarea lăzii frigorifice este esențială în păstrarea viabilității probelor, de la locul de prelevare până în laboratorul autorizat de efectuare a diagnosticului

OBBCSSR recomandă elaborarea de protocoale de proceduri speciale de recepție/primire/ dezinfectare/înregistrare în cadrul fiecărui laborator, în conformitate cu reglementările locale, specificul laboratorului (distanța de la care sunt primite probele biologice, amplasarea laboratorului în cadrul unității sanitare), tipul probelor biologice recoltate etc.

Alte analize necesare în cazurile suspecte sau confirmate de COVID-19

Pe lângă confirmarea prezenței virusului SARS-CoV-2 prin PCR, sau a reacției organismului la acesta prin serologie, mai sunt o serie de analize necesare pentru a descrie tabloul biologic și prognosticul pacientului, și pentru a indica conduita terapeutică. Astfel, următoarele complicații ale COVID-19 pot fi indicate de următoarele analize:

Pentru înțelegerea impactului SARS-CoV-2, este necesară efectuarea mai multor analize de laborator.

Pentru a citi prevederile integrale și resursele recomandate, accesați ghidul complet.

Citește și:

Exit mobile version