Focarul de coronavirus de la spitalul din Suceava este acum în situație “stabilă”, a declarat secretarul de stat Ionel Oprea, aflat la comanda militară a unității sanitare. În acest moment, în spital sunt 465 de pacienți COVID și există suficiente paturi. Medicii se pregătesc pentru un scenariu pesimist de 1.900-2.000 de infectări în următoarele săptămâni.
Secretarul de stat Ionel Oprea a fost lăsat de ministrul sănătății la conducerea spitalului din Suceava, alături de medicul militar col. Dan Derioiu. Îmbrăcați în echipament de protecție, aceștia au dat un interviu prin Skype, sâmbătă, colegilor de la MApN, care l-au făcut public.
„Suntem pe cale să implementăm proiectul elaborat pe trei etape, de răspuns la scenariul pesimist, se estimează că în vârful epidemiei vor fi 1.900-2.000 de pacienți. Facem operaționalizarea graduală a spitalului pentru atingerea răspunsului maximal”, a spus secretarul de stat Ionel Oprea.
”Situația acum în spital e stabilă, sunt 465 de pacienți COVID, s-a mai redus numărul celor tratați în spital, avem o resursă suplimentară de 700 și ceva de paturi, deci suntem într-o situație de acalmie temporară, dar ne pregătim pentru ce s-a previzionat în următoarele două săptămâni de evoluție”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Potrivit colonelului Dan Derioiu, s-a deschis un nou sector Covid-19 în spitalul din Suceava, în eventualitatea unei creșteri a cazurilor în zilele următoare, și se asigură continuitatea asistenței medicale 24 de ore din 24.
În prezent are loc evaluarea instalației de distribuire a oxigenului tehnic medical, pentru a vedea dacă instalația permite consumul preconizat, mai mare ca în prezent, a precizat acesta.
Astfel, potrivit previziunilor statistice ale Universității Suceava și Instituției Prefectului, în perioada următoare la încărcarea la maximum a capacității paturilor, jumătate din acești pacienți vor avea nevoie de oxigeno-terapie.
Secretarul de stat Ionel Oprea a mai
arătat că au revenit în activitate medici care au fost infectați
cu coronavirus.
„Mergem în paralel, pe lângă partea tehnică și cu asigurarea resursei umane, atât din partea spitalului, prin recuperarea colegilor care au fost infectați și care acum revin în activitate, dar și prin admisia de resurse din afara spitalului. Prin decizia DSU am primit mai mulți colegi de la spitalul militar din Cluj, suntem la seria a doua, din centrul universitar Iași s-au pus la dispoziție foarte mulți colegi, specialiști de excepție, care vin să ne ajute”, a precizat Oprea.