Est News

Oferă ochelarii protecție împotriva coronavirusului? Ce se știe la ora actualăIoana Tomescu

SARS-CoV-2, coronavirusul care a infectat peste două milioane de oameni, nu poate să treacă prin pielea umană. Pentru a infecta un nou organism, el poate pătrunde în corp prin gură, nas sau ochi. Cel mai des, gura și nasul sunt căile de acces, dar virusurile pot pătrunde și prin ochi. Atunci pare logic să ne întrebăm: ne pot apăra ochelarii de transmiterea coronavirusului?

Conform unui nou studiu, răspunsul la întrebarea din titlu este nu.

Nu există dovezi care să arate că purtătorii de ochelari beneficiază de vreo protecție împotriva SARS-CoV-2, scriu autorii noului studiu.

Lyndon Jones, directorul Centrului de Cercetări Oftalmologice de la Universitatea din Waterloo, Canada, susține această concluzie. El a explicat că ochelarii nu izolează ochii de mediul exterior, astfel încât nu oferă protecție adecvată. 

Organizațiile medicale din SUA și Canada au recomandări clare în acest sens: doar ochelarii speciali de protecție sau vizierele oferă protecție adecvată împotriva coronavirusului.

Autorii studiului scriu însă că informația disponibilă se poate schimba foarte repede și trebuie analizată constant, și trebuie spus că nu toți experții au această părere. 

Într-un interviu recent, epidemiologul sud-coreean Woo Joo Kim de la Spitalul Universitar Guro și-a exprimat părerea că ochelarii ar putea oferi protecție parțială, dar nu a oferit vreo informație adițională sau vreo dovadă în acest sens, și nu am găsit vreun studiu publicat care să susțină această ipoteză.

În orice caz, nu trebuie să ne bazăm pe ochelari pentru a ne proteja împotriva coronavirusului.

Vestea bună vine pentru purtătorii de lentile de contact. Același studiu a concluzionat că atâta vreme cât practică o igienă sănătoasă, purtătorii de lentile de contact nu trebuie să se îngrijoreze.

Practic, igiena e cea mai importantă: indiferent dacă purtăm sau nu ochelari sau lentile de contact, e important să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun cât mai des, și să nu ne atingem fața (sau ochelarii) cu mâinile nespălate.

Indiferent dacă purtăm ochelari sau nu, igiena rămâne unul dintre principalii noștri aliați împotriva coronavirusului.

Totuși, studiul face o recomandare pentru purtătorii de lentile de contact. Dacă apar simptomele de coronavirus, ar fi bine să înlocuim lentilele cu ochelari și să aruncăm lentilele vechi (și orice am folosit pentru stocarea lor), deoarece e foarte posibil să fi fost infectate.

O protecție mai semnificativă (dar tot parțială) este oferită de măștile faciale. Chiar și o mască improvizată de bumbac, în 4 straturi, poate oferi o filtrare semnificativă, reducând riscul de transmitere a coronavirusului.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu în fiecare zi mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

Exit mobile version