Jurnalistul german Julian Reichelt, redactorul-șef Bild, l-a criticat în termeni duri pe Xi Jinping, după ce autoritățile de la Beijing au blamat publicația în urma unor articole care sugerau că țara din care a pornit coronavirusul ar trebui să plătească despăgubiri.
“Dacă laboratoarele voastre toxice ar fi la fel de sigure ca închisorile politice, n-ar mai fi existat coronavirus”, i-a atras atenția jurnalistul german președintelui Chinei, Xi Jinping.
Președintele Chinei a fost “prea mândru și prea naționalist pentru a spune adevărul” despre coronavirus, pentru că adevărul i se părea “o rușine națională”, și-a exprimat opinia redactorul-șef, potrivit publicației G4Media.
“Închideți toate ziarele și site-urile critice la regulile voastre, dar nu și tarabele unde se vinde supa de liliac”, a mai spus Julian Reichelt.
“China se îmbogățește cu invențiile altora, în loc să aibă propriile invenții. Motivul pentru care China nu inovează și inventează este că tu nu îi lași pe tinerii din țara ta să gândească liber. Cel mai răsunător export din China (pe care nimeni nu voia să îl primească, dar care a făcut înconjurul lumii) este coronavirusul”, i-a mai reproșat jurnalistul german.
Redactorul-șef al ziarului Bild și-a încheiat scrisoarea deschisă adresată președintelui chinez printr-o replică extrem de dură, care prevestește prăbușirea regimului său politic.
“Puterea ta se prăbușește. Ai creat o Chină necontrolabilă, netransparentă. Înainte de apariția coronavirusului, China era cunoscută drept o țară care supraveghează. Acum, China este cunoscută ca țara care supraveghează și care a infectat lumea cu o boală mortală. Aceasta este moștenirea ta politică”.
Scrisoarea deschisă a lui Julian Reichelt adresată președintelui chinez Xi Jinping
“Dragă președinte Xi Jinping,
Ambasada ta la Berlin mi s-a adresat
printr-o scrisoare deschisă pentru că ne-am întrebat în ziarul
nostru, Bild, dacă China trebuie să plătească pentru dezastrul
economic pe care coronavirusul l-a produs în lume.
Permiteți-mi să răspund:
1. Conduceți prin control. Nu ai fi
președinte fără control. Monitorizezi totul, fiecare cetățean,
dar refuzi să monitorizezi piețele umede, bolnave, din țara ta.
Închideți toate ziarele și site-urile critice la regulile voastre, dar nu și tarabele unde se vinde supa de liliac. Nu numai că îți supraveghezi populația, dar o pui și în pericol și, odată cu ea, și restul lumii.
2. Controlul este o negare a
libertății. Iar o națiune care nu este liberă, nu este creativă.
O națiune care nu este inovativă nu inventează nimic. De aceea
ți-ai transformat țara în campioană mondială la furtul de
proprietate intelectuală.
China se îmbogățește cu invențiile altora, în loc să aibă propriile invenții. Motivul pentru care China nu inovează și inventează este că tu nu îi lași pe tinerii din țara ta să gândească liber. Cel mai răsunător export din China (pe care nimeni nu voia să îl primească, dar care a făcut înconjurul lumii) este coronavirusul.
3. Tu, guvernul tău și oamenii tăi de știință trebuia să știți de mult că virusul corona este extrem de infecțios, dar, în schimb, ați lăsat lumea în beznă în această privință. Experții tăi de top nu au răspuns când cercetători occidentali au cerut să știe ce se întâmplă în Wuhan. Erai prea mândru și prea naționalist pentru a spune adevărul, pe care îl percepeai ca pe o rușine națională.
4. Ziarul Washington Post a scris că laboratoarele tale din Wuhan au cercetat coronavirusul în lilieci, dar fără să mențină cele mai înalte standarde de siguranță. De ce nu sunt laboratoarele tale toxice la fel de sigure ca închisorile pentru prizonierii politici?
Ai vrea să explici asta văduvelor,
fiicelor, fiilor, soților, părinților victimelor coronavirusului
din toată lumea?
5. În țara ta, cetățenii șoptesc despre tine. Puterea ta se prăbușește. Ai creat o Chină necontrolabilă, netransparentă. Înainte de apariția coronavirus, China era cunoscută drept o țară care supraveghează. Acum, China este cunoscută ca țara care supraveghează și care a infectat lumea cu o boală mortală. Aceasta este moștenirea ta politică.
Ambasada ta îmi spune că eu nu trăiesc după “prietenia tradițională a cetățenilor noștri”. Cred că tu consideri o mare “prietenie” atunci când trimiți, în mod generos, măști în toată lumea. Aceasta nu este prietenie, aș numi-o imperialism ascuns în spatele unui zâmbet – un cal troian.
Plănuiești să consolidezi China
printr-o boală pe care ai exportat-o. Nu vei reuși. Mai devreme sau
mai târziu, Coronavirus va fi sfârșitul tău politic.
Cu stimă,
Julian Reichelt”