Cum se poate relaxa carantina coronavirusului și cum ar putea arăta perioada de tranziție. Planul CalifornieiNegrilă Cristina
Relaxarea carantinei nu se va întâmpla peste noapte. Va urma, cel mai probabil, o lungă perioadă de tranziție, cu perioade de relaxare și de constrângere, în care fiecare stat va trebui să se asigure că numărul infecțiilor nu scapă de sub control.
Președintele american Donald Trump și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a reporni economia cât mai repede cu putință, dar specialiștii avertizează că o astfel de măsură pripită ar putea aduce un nou val de infecții.
Nu noi dictăm cronologia, ci virusul dictează cronologia, <a href=”https://www.youtube.com/watch?v=xkyO1DTqoWQ”>spunea recent</a> epidemiologul Anthony Fauci, care coordonează strategia SUA.
Cu cele aproximativ 40 de milioane de locuitori, California este cel mai populat și mai bogat stat american (care, pe cont propriu, ar fi a cincea economie a lumii). Recent, California și-a anunțat propriul plan de relaxare a carantinei, bazat nu pe dorințe, ci pe realități științifice, economice și sociale.
Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a anunțat că statul californian va relaxa carantina pe măsură ce indicii-cheie vor fi respectați.
Practic, nu se poate prezice clar o dată în care va fi relaxată carantina, deoarece acest lucru depinde de mai mulți parametri (inclusiv de cât de bine respectă oamenii carantina în situația de față).
În loc să zică “vom relaxa carantina în data cutare”, Newsom a spus că va relaxa carantina atunci când California:
Va avea abilitatea de a monitoriza evoluția infecțiilor, prin testare, carantină și depistare a celor care au fost în contact cu pacienți.Va avea abilitatea de a preveni infecția în categoria de oameni cu risc ridicat pentru COVID-19 (spre exemplu, azilele de bătrâni).Va avea spitale utilizate sub capacitate, capabile să primească un nou val de infectați.Va avea certitudinea că afacerile, școlile, facultățile și creșele au capacitatea de a asigura o distanță suficientă între oameni.Va avea capacitatea de a asigura o nouă carantină strictă, în caz că acest lucru este necesar.
Acești indici ambițioși oferă o foaie de parcurs pentru asigurarea unei tranziții cu cât mai puține riscuri.
California nu este singurul stat cu o astfel de viziune. Multe țări care au gestionat cel mai bine situația epidemiei au un plan treptat de relaxare a carantinei care pune accent pe testarea în masă și monitorizarea numărului de cazuri. Specialiștii spun că, fără astfel de precauții, riscăm un al doilea val de infecții – şi mai periculos.
Germania a anunțat un plan destul de similar, iar Noua Zeelandă lucrează la un nivel de alertă a populației, care va ghida măsurile de relaxare sau de întărire a carantinei.
Coreea de Sud pare că a reușit să țină epidemia sub control, bazându-se pe teste accesibile de tip “drive-through”. Este însă o situație care se scapă de sub control foarte ușor dacă nu suntem atenți. Deciziile trebuie luate pe baza dovezilor existente, nu pe speranțe sau considerente pur economice.
Pe măsură ce ne gândim să redeschidem anumite părți ale statului, trebuie să ne uităm la date științifice și să înțelegem că lucrurile vor fi diferite de acum înainte. Nu e ca și cum pornești sau oprești lumina. E mai degrabă un potențiometru pe care îl vom alterna între mai restrictiv și mai puțin restrictiv.
Gavin Newson:
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.