de Dănuț CIOBANU
Pandemia de coronavirus va diminua serios bugetele unităților admisnitrativ teritoriale din județul Vaslui. Cum încasările la bugetul consolidat al statului din TVA și impozitul pe venit sunt în scădere, acest lucru se va repercuta direct la nivelul bugetelor locale. Primarii se așteaptă ca problemele cu finațare să înceapă din a doua jumătate a anului. O soluție pentru susținere cheltuielilor cu investițiile va fi apelarea la creditele bancare.
Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociație Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că singura soluție pentru susținerea cheltuielilor va fi apelarea la credite la băncile comerciale.
”Colectările de venituri la bugetul statului vor fi tot mai mici, iar atunci lucrurile vor veni ca un tăvălug asupra UAT-urilor. Guvernul va trebuie să apeleze la împrumuturi pentru acoperirea bugetelor locale. Pentru proiectele de investiții va fi foarte greu ca UAT-urile să dispună de cofinanțările necesare. Cel mai important pentru primării este acoperirea resurselor de funcționare. În cazul proiectelor cu finanțare europeană, pentru asigurarea cofinanțării se vor putea lua credite de cître UAT-uri, cu garanția aferentă care trebuie depusă”, a spus Neculai Moraru.
Însă, în ceea ce privește contractarea de credite există o problemă pentru primării, deoarece cota repartizată UAT-urilor de Ministerul Finanțelor pentru credite este foarte mică. Mai exact, volumul cel mai mare de credite va fi contractat de marile orașe, iar comunele vor avea posibilități reduse pentru accesarea de împrumuturi.
”Noi am ridicat această problemă la nivel național privind majorarea plafonului respectiv pentru obținerea de credite, dar până acum nu s-a luat nicio măsură la nivel guvernamental. Este o comisie care aprobă creditele la primării și, în condițile acestea, majoritatea împrumuturilor vor fi luate de orașele mari și vor rămâne bani puțini pentru comunitățile mici”, a explicat Neculai Moraru.
Cât privește programele de dezvoltare, este posibil ca o parte din investiții să fie sistate, în cazurile în care primăriile nu au prevăzut fonduri în buget.
”Vorbim la colectarea de venituri de impozitul pe venit, dar de unde venit, de unde impozit?! Până la această dată nu avem semnale privind probleme la primării în ceea ce privește funcționarea. Suntem la începutul anului, iar lucrurile se vor complica din următorul semestru, începând cu lunile iulie, august, septembrie. Nu mai vorbim de asigurarea indemnizației de însoțitor, plățile pentru asistenții personali, care au fost bugetate până la sfârșitul primelui semestru din 2020, pentru că în cazul semestrul al II-lea nu sunt sume repartizate, Abia atunci lucrurile se vor complica din ce în ce mai mult”, a mai spus Neculai Moraru.