Un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, în zona seismică Vrancea. Epicentrul a fost localizat în județul Galați, la adâncimea de 15 kilometri.
Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Tecuci (8 km), Mărășești (31 km), Bîrlad (39 km) și Adjud (41 km).
Potrivit Antena 3, cutremurul a fost resimțit intens în Constanța, acolo unde oamenii au fost treziți din somn. Mișcarea telurică s-a resimțit și la București.
Momentan nu se cunosc detalii despre eventuale pagube provocate de seism.
Cutremur sâmbătă dimineața, 25 aprilie 2020, în București și în România. Diferențe față de precedentul seism
Precedentul seism puternic produs în România a fost pe data de 31 ianuarie, având o magnitudine puțin mai mare față de cel produs pe data de 25 aprilie.
Între cele două cutremure, constatăm următoarele diferențe:
- Magnitudine: Cutremurul din 31 ianuarie 2020 a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter, în timp ce seismul produs pe 25 aprilie 2020 a avut o magnitudine de 5,0 grade pe scara Richter.
- Adâncime: Cutremurul din 31 ianuarie 2020 s-a produs la adâncimea de 121 de kilometri, în timp ce mișcarea telurică din 25 aprilie 2020 s-a produs la o adâncime mai mică, de doar 15 kilometri.
- Zona: Seismul din data de 31 ianuarie 2020 s-a produs în județul Vrancea. Cel din data de 25 aprilie 2020 s-a produs în județul Galați. Ambele zone se încadrează în regiunea seismică Vrancea.
Reguli esenţiale în caz de cutremur: ce trebuie să ştii să faci când se produce un seism! Îţi pot salva viaţa aceste detalii
Ce trebuie să faci în astfel de situaţii? Mulţi români se panichează şi riscă enorm. Există câteva reguli esenţia în caz de cutremur, care îţi pot salva viaţa ţie şi celor apropiaţi.
Reguli esenţiale în caz de cutremur, conform ISU
„Identifică cel mai sigur loc unde te poţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.);
Discută cu familia sau cu colegii de la locul de muncă şi stabiliţi cum veţi proceda;
Identifică modalitatea de a întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.Pe timpul cutremurului adăposteşte-te în locul stabilit (Jos! Protejează-te! Ţine-te!);
Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite (deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra);După cutremur acordă primul ajutor celor afectaţi şi întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică;
Asiguraţi-vă că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă;În lipsa unor astfel de posibilităţi, vă puteti proteja stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele, pe lateral, capul;
Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.
ATENŢIE! Lucrurile acestea iţi pot salva intr-o zi viaţa!”, susţin cei de la ISUJ Iaşi.
The post Cutremur sâmbătă dimineața, 25 aprilie 2020, în București și în România. A avut 5 grade pe scara Richter! appeared first on Prosport.