Est News

Distanțarea socială nu oferă protecție 100%. Cercetătorii au descoperit particule de coronavirus în aerul poluatanamaria.marinescu

Coronavirusul poate călători pe distanțe mai lungi de câțiva metri, cu ajutorul particulelor de aer poluat, arată un nou studiu efectuat de cercetători din Italia, scrie The Guardian.

Distanța “regulamentară” de 2 metri care ne-a devenit obișnuință de mai bine de o
lună s-ar putea să nu ofere protecție 100% în fața noului coronavirus.

Agentul patogen ar fi și mai “mobil” decât o arată studiile conform cărora este expulzat la 4-5 metri prin expirație ori strănut.

După ce, zilele trecute, un studiu din China arăta că aerul condiționat poate răspândi SARS-COV-2, o cercetare efectuată de oameni de știință de la Universitatea din Bologna, Italia, înaintează ipoteza că noxele din oraș prezintă un vehicul pentru virus, care “la bordul” particulelor de aer poluat ar putea străbate distanțe foarte lungi.

Cercetătorii au colectat mostre de aer din zone poluate din oraș – artere intens circulate, dar și zona industrială. La analiza efectuată în laborator, în majoritatea mostrelor a fost identificată o genă specifică COVID-19.

O analiză efectuată în paralel într-un laborator independent a dat aceleași rezultate.

Leonardo Setti, coordonatorul studiului, e de părere că cercetarea trebuie aprofundată, pentru a vedea în ce măsură poluarea potențează răspândirea coronavirusului.

Aflând cât de departe poate ajunge SARS-COV-2 cu ajutorul noxelor, putem afla cât de mulți oameni riscă să se infecteze chiar și fără a avea contact cu persoane bolnave.

Dacă aflăm cât de departe ajunge virusul cu ajutorul particulelor de aer poluat, putem căuta o soluție pentru a-l împiedica să circule. Până să avem însă aceste date, suntem expuși.

Leonardo Setti, coordonatorul studiului:

Echipa de cercetători italieni a corelat
nivelul ridicat de poluare din zona de nord a Italiei – una dintre cele mai
poluate regiuni din Europa – cu numărul mare de bolnavi care a făcut din
Lombardia un focar de COVID-19.

În lumina noului studiu, densitatea pulberilor poluante posibil purtătoare de coronavirus ar explica rata uriașă de infectare înregistrată acolo.

Prof. Jonathan Reid de la Bristol University, Marea Britanie, conduce la rându-i un studiu despre transmisia coronavirusului pe calea aerului și spune că ar trebui luat în considerare și cercetat aprofundat rolul noxelor în răspândirea SARS-COV-2.

E posibil ca microparticulele virale expirate ori expectorate și rămase în suspensie să se combine cu pulberile poluante din orașe și să circule pe distanțe mai lungi.

Prof. Jonathan Reid, Bristol University:

Foto: EPA

Exit mobile version