Est News

Pot plasturii cu nicotină să ne apere de coronavirus? Franța plănuiește să afleOtilia Cristea

Un nou studiu își propune să testeze eficiența plasturilor cu nicotină contra coronavirusului, după ce mai multe lucrări au sugerat că fumătorii au o șansă mai mică de a fi infectați. 

Chiar dacă nu se știe exact de ce, statistic vorbind, fumătorii par mai puțin expuși infecției cu coronavirus. Autorii atrag totuși atenția că fumatul în sine nu este o strategie recomandabilă contra SARS-CoV-2. 

Deşi par mai puţin expuşi infecţiei, fumătorii fac infecţii mai severe

Fumătorii dezvoltă cazuri mai grave de COVID-19 după infecție comparativ cu non-fumătorii. În plus, obiceiul îi ucide pe aproximativ jumătate dintre cei care fumează.

Cu toate acestea, mai multe studii sugerează că o anumită substanță din tutun ar putea să confere protecție contra COVID-19. Un nou studiu își propune să studieze rolul pe care plasturii cu nicotină îl pot juca în protejarea pacienților și a personalului medical contra bolii. Momentan, autorii așteaptă aprobarea autorităților pentru a demara testul.

Studiul a analizat 480 de indivizi infectați cu SARS-CoV-2 din cadrul spitalului Pitié-Salpêtrière din Paris, dintre care 350 au fost spitalizați din cauza simptomelor; ceilalți 130 de pacienți au fost externaţi deoarece prezentau doar simptome ușoare.

Printre cei spitalizați, media de vârstă a fost de 65 de ani, iar 4,4% fumau regulat. Între cei externaţi, media de vârstă a fost de 44, iar 5,3% erau fumători.

<strong>După ce au controlat pentru diferența de vârstă, autorii explică că numărul fumătorilor în acest grup a fost semnificativ mai mic decât media din Franța</strong>.<br>

Această medie este estimată de Santé Publique France (agenția de sănătate publică Franceză) ca fiind de 40% pentru cohorta 44-53 de ani și între 9% și 11,3% pentru cohorta 65-75.

<strong>Rezultatele ar sugera că fumătorii sunt mai puțin expuși infecției cu virusul SARS-CoV-2, ceea ce ar explica proporția scăzută a acestora printre pacienți relativ la proporția lor în societate. </strong><br>

Şi în China au fost obţinute rezultate similare: un studiu pe 1.000 de pacienți a găsit că doar 12,6% erau fumători (media în societate fiind de 28%), adaugă autorii.

Cu toate acestea, e mult prea devreme pentru a stabili o relație de cauzalitate între cele două – motiv pentru care autorii propun testarea plasturilor. 

<strong>E posibil ca nicotina din tutun fie să împiedice infectarea celulelor noastre, fie să influențeze reacția sistemului imunitar – cazurile grave de COVID-19 sunt asociate cu reacții exagerate ale sistemului imunitar, notează autorii. </strong>

Un risc de 5 ori mai mic la fumători vs nefumători la pacienţii trataţi în ambulatoriu

Studiul francezilor va implica atât personalul medical, cât şi pacienţii din ariile de Terapie Intensivă.

Rezultatele noastre sugerează puternic că cei care fumează zilnic au mai puține șanse de a dezvolta o infecție simptomatică sau severă cu SARS-CoV-2, comparativ cu populația generală. Acest efect este semnificativ statistic, reducând riscul de 5 ori pentru pacienții ambulatorii și de 4 ori pentru cei spitalizați.

Autorii studiului:

Încurajator, dar nu fugiți încă după un pachet de țigări. Tot ce ştim momentan este că există o asociere între fumători și o rată redusă de infecție, dar asta nu înseamnă că fumatul este cauza. Fenomenul trebuie încă lămurit prin cercetări ulterioare.

Până nu putem testa clinic eficiența tutunului în acest scop, nu putem ști sigur. De asemenea, având în vedere cât de periculos este fumatul pentru noi și cât de des se dovedește fatal, personal, sunt mai încrezător să-mi încerc norocul contra virusului decât contra țigărilor.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie. 

Exit mobile version