Prefectura Argeș a emis vineri, 24 aprilie, un comunicat în care anunța că urmează să testeze pentru COVID-19 pacienții și personalul din căminele de bătrâni și din centrele de dializă din județ, dar că “în căminele de bătrâni private, acțiunea de testare se va face contra cost”. La solicitarea Libertatea de a motiva această decizie, prefectura a răspuns cu “nu decontează CAS”, apoi s-a răzgândit și a comunicat că “vom acoperi toate centrele, de stat sau private”.
Vârstnicii sunt cei mai vulnerabili în fața noului coronavirus, iar căminele de bătrâni s-au transformat în focare de COVID-19 în majoritatea statelor afectate de pandemie.
Aproape 50% din decesele provocate de COVID în Europa s-au produs în cămine de bătrâni, arată un studiu efectuat de cercetători din Londra și dat publicității la mijlocul acestei luni.
În România, înainte de weekend, numărul deceselor provocate de coronavirus în Centrul privat de îngrijire a bătrânilor Sf. Ilie din Galați ajunsese la 20. Azi, bilanțul este de 33.La mijlocul lunii, în căminul “Dumbrava minunată” din Brașov au fost confirmați cu coronavirus trei îngrijitoare și trei pacienți, iar un al patrulea bătrân, de 91 de ani, a decedat.Un alt focar de COVID-19 este la căminul de bătrâni din Răchiți, Botoșani, unde la mijlocul lunii erau deja 20 de persoane infectate.La Hunedoara, 14 persoane de la Unitatea de Asistență Medico-Socială Baia de Criș au fost depistate pozitiv cu COVID-19 pe 16 aprilie. Testarea a fost făcută după ce în centru au murit trei persoane, toate asimptomatice. Iar în căminul din Tutova, aflat la 16 kilometri de Bârlad, o bătrână a fost depistată pozitivă la COVID-19, sâmbătă, și există temeri că nu este singura infectată.
În aceste condiții, vineri, Prefectura Argeș a
dat un comunicat în care se arată că “vor fi testați
pacienții și personalul din căminele de bătrâni și din centrele de dializă din
județ. Cu ajutorul DSP Argeș, acțiunea de testare COVID-19 a început de azi, cu
Unitățile de Asistență Medico-Socială (UAMS). Testarea angajaților și
bătrânilor din aceste UAMS-uri este suportată de către stat”.
În căminele de bătrâni private, acțiunea de testare se va face contra cost. Proprietarii au opțiunea de a apela și la serviciile unor ONG-uri, de exemplu, pentru testarea angajaților și a beneficiarilor.
Prefectura Argeș:
Postat pe Facebook, comunicatul a fost urmat
de o serie de comentarii defavorabile, care atrăgeau atenția că măsura este
discriminatorie.
“Rușine, cei ce au dus
bătrânii în centre private nu au găsit loc la stat, nu că și-ar fi dorit
dumnealor costuri mai mari și îngrijire mai slabă”, este unul dintre comentariile
postate.
Din păcate, DSP ar avea probleme cu cei de la Curtea de Conturi dacă ar efectua testele gratuit. Nu e vorba de rea voință, cred că vă dați seama.
Răspunsul Prefecturii Argeș:
Libertatea a vrut să afle în ce constau aceste
“probleme cu cei de la Curtea de Conturi”,
dar și dacă prefectul și echipa lui au căutat o soluție pentru personalul și vârstnicii
din centrele private, înainte de a anunța că nu le vor face teste decât dacă plătesc.
În primul răspuns trimis pe adresa redacției, luni dimineață, testarea în căminele private nu mai era împiedicată de Curtea de Conturi, ci de Casa Națională de Sănătate.
Referitor la testarea vârstnicilor și personalului din căminele de bătrâni private, testarea COVID-19 se poate realiza doar contra cost din cauza faptului că CNAS nu poate acoperi costul lor.
Răspunsul Prefecturii Argeș la ora 9.25, luni, 27 aprilie:
O oră mai târziu, autoritățile locale s-au
răzgândit.
Vor fi testați toți angajații din căminele de bătrâni din județ, fie ele de stat sau private. Bătrânii nu pot să iasă din cămin, motiv pentru care vor fi testați doar cei care prezintă simptome, conform metodologiei. Deocamdată, în Argeș nu au fost cazuri de îmbolnăviri cu virusul COVID-19 în căminele de bătrâni. Vom reveni în scurt timp cu un comunicat de presă.
Răspunsul Prefecturii Argeș la ora 10.25, luni, 27 aprilie:
Comunicatul a venit puțin după ora 12.00. Acum, toate testele se pot deconta.
“Începând cu data de 24
aprilie, în cadrul Unităților de Asistență Medico Socială și a Centrelor de
Îngrijire a Persoanelor Vârstnice din Argeș, DSP a efectuat 180 de teste pentru
depistarea infectărilor cu virusul COVID-19 în rândul personalului de
îngrijiri. Acțiunea va continua până la acoperirea integrală a tuturor
centrelor, de stat sau private, de pe raza județului Argeș.”
Menționăm că testările se realizează prin programele naționale de sănătate, cu ajutorul furnizorilor de servicii de sănătate agreați. Testările sunt decontate prin programele de sănătate.
Prefectura Argeș:
“Având în vedere că vârstnicii instituționalizați în aceste unități nu au acces în exteriorul centrelor și nu intră în contact cu persoane din exterior, testele se adresează cu precădere personalului de îngrijire care deservește unitățile și centrele respective”, se mai arată în comunicat.
Foto: Eli Driu