Oamenii de afaceri din județul nostru pot solicita, începând de astăzi, ora 9.00, împrumuturi pentru investiții și capital de lucru prin intermediul Programului ”IMM INVEST România”, înscrierile făcându-se on-line, pe adresa www.imminvest.ro, până la sfârșitul acestui an, fără ca principiul de aprobare a finanțărilor să fie ”primul venit – primul servit”. Pentru ambele tipuri de credite, dobânda, costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat, până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire.
Procedura de înscriere a firmelor din județul nostru în Programul ”IMM INVEST Romania” va fi reluată începând cu data de 28 aprilie, ora 9.00. Înscrierile on-line se vor desfășura în sesiune continuă, până la sfâșitul anului 2020 și până la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei. În sesiunea anterioara de înscriere, de dinainte de Paști, nicio societate din România nu a fost înregistrată. Procedura va fi reluată de la zero, antreprenorii primind garanmția că toți cei care vor accesa aplicatia vor porni cu șanse egale în cadrul acestui program. Pentru a asigura cele mai bune conditii pentru IMM-urile solicitante, portalul www.imminvest.ro a fost dezvoltat de către specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) pentru a așeza infrastructura informatică a programului IMM INVEST pe cea mai sigură și stabilă platformă tehnologică. De asemenea, aplicașiile au fost evaluate din punct de vedere al securității cibernetice de către echipe din cadrul STS și SRI.
Solicitanții de credite vor primi răspunsul pentru eligibilitate în maxim 72 de ore
Principiul de aprobare a finanțărilor nu este primul venit – primul servit, iar platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizeaza doar daca aplicantul este eligibil si are statul de IMM. Confirmarea eligibilității nu reprezintă acordul de finanțare. După această primă verificare, documentele sunt transmise către banca selectată de către IMM, unde se va face analiza solvabilității și se va aproba solicitarea de credit. În etapa următoare, dacă finanțarea este aprobată, documentația se retransmite la Fondul Național de Garantare a Creditelor prentru IMM (FNGCIMM) pentru garantarea creditului și pentru aprobarea ajutorului de stat.
“Suntem pregătiți să primim toate solicitările antreprenorilor români de înscriere în program. Vom lucra în regim intensiv pentru a procesa solicitările primite în termenul cel mai scurt, iar acordurile de principiu le vom emite în maxim 72 de ore. Toți angajatii FNGCIMM sunt mobilizati pentru a asigura buna derulare a programului. Vă invitam să vă relansați afacerea pe portalul www.imminvest.ro și vă asigurăm de întregul nostru suport”, a declarat directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu.
Etapele ce trebuie parcurse pentru obținerea împrumutului
Aprobarea finanțării și durata procesului de analiză depinde de corectitudinea datelor încărcate în aplicație, astfel că, pentru a evita posibile întârzieri legate de completări și clarificări suplimentare, aplicanții trebuie să acorde o atentie sporită în momentul completării cererilor de înregistrare și a declaratiilor pe proprie raspundere. În acest sens, pe site-ul FNGCIMM este publicat ”Ghidul de completare a cererii on-line”, care trebuie consultat înainte de a începe înscrierea. Etapele care vor fi parcurse în procesul acordării finanțării garantate sunt:
- IMM-ul intră în aplicația disponibilă pe portalul imminvest.ro;
- Completează on-line datele de identificare și atașează: copie CI, copie CUI și declarația IMM;
- Solicită unul sau mai multe credite pentru investiții/ linii de credit pentru capital de lucru;
- Aplicația va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;
- FNGCIMM va emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului și un număr de înregistrare, după verificarea informațiilor furnizate de către potențialul beneficiar;
- FNGCIMM pune on-line la dispoziția institutiei de credit selectate documentele înregistrate de către IMM, precum și acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
- Instituția de credit analizează cererea de finanțare și adoptă intern decizia de acordare a creditului de investiții/ liniei de credit, conform solicitării beneficiarului;
- Instituţia de credit aprobă creditul și transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanţiei de stat.
Creditele, garantat aproape în întregime de stat
În cadrul programului ”IMM INVEST România”, s-au înscris 22 de bănci finanțatoare care vor acorda credite/linii de credit pentru investiții în valoare de până la 10 milioane de lei, garantate de stat pana la maxim 80%, durata finanțării fiind de până la 72 de luni. Rata dobânzii, respectiv Robor, la 3 luni, de +2%/an, este subvenționată 100% de la bugetul de stat. Pentru IMM–urile care solicită credite/linii de credit pentru capital de lucru, finanțările pot ajunge până la cinci milioane de lei, garantate până la 80% în cazul întreprinderilor mijlocii și până la un milion de lei, cu garantare de maxim 90%, în cazul întreprinderilor mici și micro. Durata finanțării pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni, rata dobânzii Robor la 3 luni fiind de +2,5 %/an. În cazul ambelor tipuri de credite, dobânda, costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat, până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire. (Ionuț PREDA)