Est News

Oportunitatea firmelor vasluiene: angajarea persoanelor întoarse acasă din cauza COVID-19

de Dănuț CIOBANU 

Vasluienii întorși acasă din străinătate din cauza pandemiei de COVID-19 ar putea să fie salvarea firmelor locale. În condițiile în care mediul economic local se confruntă în ultimii ani cu o criză acută de muncitori, persoanele întoarse acasă ar putea fi angajate în câmpul muncii. Chiar dacă în acest moment mulți muncitori sunt trimiși în șomaj tehnic, criza de personal își va face simțită din nou prezența odată cu reluarea activităților economice.

Criza de forță de muncă de la nivel local și național ar putea fi rezvolvată cu ajutorul românilor întorși din  străinătate. Chiar dacă pentru moment multe firme și-au trimis angajații în șomaj tehnic, odată cu finalul pandemiei de COVID-19, criza forrței de muncă va reveni în atenția operatorilor economici.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a precizat că această criză și-ar putea găsi o rezolvare apelându-se la persoanele venite din străinătate. În prezent, deficitul de personal este puternic resimțit atât la nivelul sectorului privat, cât și de către administrațiile publice.

”Toți oamenii de afaceri sunt îngrijorați de lipsa forței de muncă și ar fi timpul să profităm de cei întorși acasă. S-au întors circa 1,5 milioane de români în țară și trebuie să îi încadrăm. Să facem și în județul Vaslui un recesământ, să vedem câte persoane s-au întors. Mulți din cei veniți au lucrat pe mașini și utilaje de ultima generație și aceste persoane ar fi mai mult decât necesare pentru noi. Este inadmisibil să vorbim de firme din construcții din Huși, Vaslui sau Bârlad, care nu au oameni cu care să efectueze lucrările”, a precizat Ionel Constantin.

În ultii ani, exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut în cea de-a doua fază. După ce în ultimul deceniu au plecat la lucru în țările europene cu preponderență tinerii, în prezent au început să părăsească județul și persoane cu vârsta între 50 – 55 de ani.

Costel Pintilie, liderul Sindicatului ”Cartel ALFA” Vaslui, a spus că toate aceste persoane plecă în străinătate din cauză că nu mai au alternative pe piața muncii locale.

”Au început să plece din județ tot mai multe persoane care au vârsta peste 50 de ani. Se reîntregesc familiile în străinătate. Merg acolo să aibă grijă de nepoți sau să lucreze. În viitorul apropiat, Vasluiul va deveni un județ agrar. În sectorul productiv industrial salariile sunt foarte mici, în valoare de 1.500 de lei. Cei care lucrează nu au unde să se ducă și, de aceea, se mulțumesc cu acești bani”, a spus Costel Pintilie.

Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Vasluiul va fi printre județele cu cei mai puțini salariați din România. Pentru sfârșitul anului curent, estimările oficiale indică un număr total de 54.200 de salariați. În anul 2023, numărul salariaților va crește la 55.800 de persoane. Practic, evoluția numărului mediu de salariați față de anul anterior este următorul: anul 2021 – 0,9%, anul 2022 – 1%, anul 2023 – 1%.

 

Exit mobile version