Est News

Bugetele locale sunt la cota de avarie. Primarii așteaptă fonduri pentru echilibrare

de Dănuț CIOBANU 

Pandemia de coronavirus a adus bugetele majorității primăriilor din județul Vaslui într-o situație critică. Autoritățile locale speră într-o rectificare pozitivă, pentru a primi bani pentru echilibrarea bugetelor. Dacă partea de funcționare a primăriilor este asigurată, este posibil ca o mare parte din edili să apeleze la credite pentru a-și susține programele de investiții.

Vasile Voicu, primarul orașului Negrești, a precizat că, pentru moment, nu sunt probleme în ceea ce privește execuția bugetară, însă s-a ajuns la limită cu bugetul.

”Sperăm să fie o rectificare a bugetului consolidat al statului, și să primim fonduri suplimentare pentru echilibrarea bugetului Dacă o să fie cazul, pentru finanțarea proiectelor de investiții vom apela la credite. Pentru moment, nu am luat nicio decizie în acest sens”, a spus Vasile Voicu.

La rândul lui, Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociație Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că singura soluție pentru susținerea cheltuielilor va fi apelarea la credite la băncile comerciale.

”Colectările de venituri la bugetul statului vor fi tot mai mici, iar atunci lucrurile vor veni ca un tăvălug asupra UAT-urilor. Guvernul va trebuie să apeleze la împrumuturi pentru acoperirea bugetelor locale. Pentru proiectele de investiții va fi foarte greu ca UAT-urile să dispună de cofinanțările necesare. Cel mai important pentru primării este acoperirea resurselor de funcționare. În cazul proiectelor cu finanțare europeană, pentru asigurarea cofinanțării se vor putea lua credite de către UAT-uri, cu garanția aferentă care trebuie depusă”, a spus Neculai Moraru.

Cât privește programele de dezvoltare, este posibil ca o parte din investiții să  fie sistate, în cazurile în care primăriile nu au prevăzut fonduri în buget.

”Suntem la începutul anului, iar lucrurile se vor complica din următorul semestru, începând cu lunile iulie, august, septembrie. Nu mai vorbim de asigurarea indemnizației de însoțitor, plățile pentru asistenții personali, care au fost bugetate până la sfârșitul primelui semestru din 2020, iar în cazul semestrului al II-lea nu sunt sume repartizate. Abia  atunci lucrurile se vor complica din ce în ce mai mult”, a mai spus Neculai Moraru.

Exit mobile version