Comuna Vetrișoaia a fost afectată sever de seceta prelungită din ultimele luni. După centralizarea datelor venite de la fermierii din zonă privind suprafețele calamitate de secetă, Primăria Vetrișoaia a făzut un bilanț al dezastrului cu care se confruntă sectorul agricol: 1.200 hectare de grâu; 1.000 hecatre pășune; 50 hectare orz; 250 hectare rapiță.
Corneliu Stângă, primarul comunei Vetrișoaia, a spus că situația de la nivel local este foarte gravă și se așteaptă comisia de la nivelul județului pentru a constata pierderile provocate de secetă.
”Noi am făcut constatarea suprafețelor afectate și așteptăm comisia de la Direcția Județeană Agricolă și APIA în comună. În fiecare an avem probleme cu precipitațiile. La ultimele ploi au căzut neuniform în zona noastră între 2 și 11 litri/metrul pătrat, ceea ce este foarte puțin”, a spus Corneliu Stângă.
Nici sistemul de irigații din zonă nu funcționează la capacitatea maximă, ceea ce face ca pierderile contabilizate de fermieri să fie mult mai mari.
”Noi nu am reușit să implementăm niciun proiect european pentru modernizarea sistemului de irigații. Abia acum două săptămâni am semnat un proiect european în valoare de un milion de euro și sperăm că până la finalul anului să mai semnăm un proiect cu aceeași valoare. Avem nevoie de circa opt milioane de euro pentru a reabilitat sistemul de irigații din comuna noastră. La Bumbăta, ANIF-ul a dat stația de pompare în funcțiune și introduce apă pe canalele de irigații. Problema este că la noi nu funcționează stațiile de punere sub presiune și, din această cauză, udăm doar cu motopompele în jur de 100 de hecatre”, a mai spus Corneliu Stângă.
Pe lângă culturile de toamnă, din cauza secetei dar și a temperaturilor scăzute din timpul nopților nici culturile de primăvară nu au o vegetație corespunzătoare.
”Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt mult întârziate din cauza climei nefavorabile. Vetrișoaia este o comună care aer ca principală activitate economică agricultura, iar această situație grea ne va afecta pe toți”, a mai spus primarul.
(Dănuț CIOBANU)