de Dănuț CIOBANU
O parte din UAT-urile din județul Vaslui se confruntă cu o situație financiară disperată. Alocările financiare mici acordate la începutul acestui an de la bugetul național, precum și cheltuielile provocate de pandemia de coronavirus au facut ca multe primării să nu mai aibă bani nici pentru plata utilităților. Conducerea județului caută să aloce în teritoriu toate sumele disponibile și să alerteze Guvernul României în legătură cu situația financiară a bugetelor locale.
Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că UAT-urile au de primit sume care au fost folosite pentru achiziționarea de materiale în lupta contra COVID-19 pe timpul stării de urgență și stării de alertă. Aceste fonduri nu au fost prevăzute în bugetele locale la începutul anului și cum visteriile comunităților aveau resurse insuficiente de la bugetul consolidat al statului, este de așteptat ca acest lucru să se reflecte negativ pe timpul execuției bugetare.
”Aceste probleme vor aduce UAT-urile în situația de nu avea cu ce să își desfășoare activitatea. Noi am distribuit întreaga sumă pentru echilibrare la bugetele locale încă de luna trecută, lucrul pe care nu l-am făcut niciodată deoarece interveneam în cursul anului. De această dată, dat fiind situația de urgență a unor cheltuieli am alocat aceste sume și, cu toate acestea, am constatat că este nevoie de susținerea activității financiare a primăriilor, pentru că alocațiiile financiare inițiale au fost foarte mici”, a precizat Dumitru Buzatu.
Spre exemplu, pentru o comună care prin bugetul alocat a primit o treime din necesarul de fonduri pentru susținerea activității, CJ Vaslui a alocat la echilibrare sumele pentru acoperirea integrală a salariilor și cheltuielilor cu asistența socială. Mai mult, o parte din UAT-uri au primit resurse financiare în plus. Cu toate acestea, pe fondul cheltuielilor provocate de epidemia de coronavirus, primăriile respective și-au epuizat resursele.
”În aceste condiții, noi suntem nevoiți să amputăm bugetul CJ-ului de unde se poate de unde nu se poate, pentru a sprijini activitatea UAT-urilor. Alocarea de bani care s-a făcut la rectificare nu a ținut cont deloc de repartizarea inițială. Pentru o comună care a primit între 300.000 și 400.000 de lei, ar fi fost normal ca cele care au deficit inițial să fie compensat, măcar să aibă cu ce își plăti utilitățile. Nu s-a întâmplat lucrul acesta și vom continua să facem apel la Guvernul României să obținem pentru UAT-uri banii necesari, pentru desfășurarea activității la un nivel cât de cât normal”, a mai spus Dumitru Buzatu.