Ioan Buta, primarul orasului Murgeni a pierdut, joi, procesul cu Agenția Națională de Integritate, la Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce înseamnă că își va pierde funcția de primar și nu mai are nici dreptul de a candida la alegerile locale din acest an. Membru al Partidului Social Democrat (PSD), Ioan Buta susține că a fost executat politic de PNL, partidul care se află la guvernare. El intenționează să facă plângere la CEDO
Primarul orașului Murgeni, Ioan Buta, a intrat în atenția Agenției Naționale de Integritate (ANI) în 2015, în urma unei reclamații trimisă de Oțel Lilica, fost director al Spitalului de Psihiatrie Murgeni.
”Doctorița Oțel Lilica a vrut să demită ilegal doi angajați ai Spitalului de Psihiatrie. I-am spus că dacă vrea, să-i dea afară să-i bage mai întâi în comisia de disciplină apoi să parcurgă toate etapele conform prevederilor legale. Comisia a fost în favoarea muncitorilor pentru că erau nevinovați. Când a văzut asta, s-a supărat și și-a dat demisia. De atunci a început atacul la persoana mea. Și-a amintit că m-a trecut, fără să știu, ca membru-președinte în Consiliul de Administrație al Spitalului de Psihiatrie Murgeni, în locul fostului primar Parnica Jenică. Procesul Verbal de înlocuire este încheiat și semnat chiar de ea. Acest proces verbal ar fi trebuit să ajungă în Consiliul Local, iar printr-o hotărâre să fiu numit în Consiliul de Administrație, dar nu a ajuns și nici nu mi s-a adus la cunoștință. Oricum aș fi refuzat această funcția tocmai pentru că stiu prevederile legale privind incompatibilitatea. Ideea e că Oțel Lilica a profitat de acest proces verbal întocmit chiar de ea. A decis să se răzbune sesizând ANI. Deci această femeie m-a numit în funcție, iar reclamația este tot opera ei”, a declarat pentru Est News, Ioan Buta, primarul orașului Murgeni.
În septembrie 2017, primarul Ioan Buta a fost declarat de ANI că ar în stare de incompatibilitate deoarece, în perioada 31 octombrie 2012 – 10 decembrie 2014, ar fi avut simultan si funcția de primar și calitatea de membru-presedinte al Consiliului de Administratie al Spitalului de Psihiatrie Murgeni.
Primarul a atacat raportul de evaluare, întocmit de ANI, la Curtea de Apel Iași.
”Cele reținute nu sunt conforme realității, verificarea ANI fiind una formală, nefundamentată pe probe, așa cum rezultă din adresele spitalului. Nu a existat nicio hotărâre de consiliu local prin care să fie numit membru în consiliu de administrație sau președinte al acestuia, deși a participat la ședințe doar ca reprezentant al primăriei Murgeni. Prin procesul verbal nr 7 /18.07.2012 al Consiliului de administrație al Spitalului de Psihiatrie, acesta a hotărât de la sine putere să modifice componența, prin înlocuirea fostului primar Parnica Jenică”, se arată în hotărârea Curții de Apel Iași din 5 aprilie 2018.
Mai mult, Curtea de Apel Iași a dispus anularea raportului de evaluare întocmit de ANI, dar reprezentanții acestei instituții au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
La termenul de joi, 28 mai 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că raportul întocmit de ANI este correct și a recurat decizia Curții de Apel Iași din 2018.
”Am avut proces cu ANI începând din 2015, aproape că pentru mine este o hărțuire. Am avut sentința de la Curtea de Apel Iași, favorabilă clar, fără discuții deoarece nu există niciun document care să ateste numirea mea în Consiliul de Administrație. Spitalul mi-a virat în cont, fără să știu, 17 lei de ședință, pentru două zeci și ceva de ședințe, ceva de genul ăsta. Spitalul după aia a trimis documente către ANI precizând că de fapt a făcut o greșeală. A recunoscut greșeala. Eu am văzut dacă am acești bani în cont și am returnat banii. Ei și-au cerut scuze față de noi. Curtea de Apel Iași ne-a dat dreptate și acum eu sunt ăla ”infractorul” ”, a mai spus primarul
Primarul, Ioan Buta, intenționează să facă plângere la CEDO
”Judecătorii Curți de Apel Iași sunt apolitici, judecă pe drept. Ei au văzut partea reală a lucrurilor și au judecat drept, dar Înalta Curte de Casație, nu știu. Avocata, obsevând cum pleda reprezentantul ANI, mi-a spus cu subiect și predicat ” Domnule primar, clar, fără discuție, este politic”. Mi-a spus că a vorbit cu un grefier de acolo care a zis că ”a plecat o dumă puternică tare de tot împotriva PSD-ului”. Am fost executat politic prin Agenția Națională de Integritate. Așteptăm motivația Înaltei Curți să vedem ce motivează ei, care-i motivul clar și după aia m-am gandit să merg până la CEDO. Nu-i nicio problemă, pierd mandatul, nu mai pot să candidez pentru alt mandat, dar e vorba de demnitatea mea. Pentru ce porcărie să-mi pierd demnitatea ? După sentința de joi, am primit o adresă prin care sunt anunțat că îmi va fi verificată averea. Cu toată plăcerea ! Doamne iartă-mă, că mi-am declarat și ultimul leuț. E clar că mă șicanează, asta-i treaba. Eu am crezut în justiție pe toată perioada veții mele, iar acum nu mai cred nici măcar cât îi negru sub unghie. Justiția este o mare ticăloasă. Un ocean de mari ticăloși. Să dai o sentință împotriva cuiva fără să ai dovezi. Ce a judecat Curtea de Apel Iași în luni de zile, au judecat cei de la Înalta Curte de Casație în 20 de minute. Am fost executat politic ”, a încheiat Ioan Buta, primarul orașului Murgeni.
(Cristian DIMA)