de Dănuț CIOBANU
Criza de forță de muncă din județul Vaslui este atenuată semnificativ de venirea în țară a vasluienilor. Pe fondul pandemiei de coronavirus, în ultimele luni, firmele de contrucții contabilizează un număr tot mai mare de solicitări de angajare din partea celor veniți din țări din Uniunea Europeană. Constructorii sunt mulțumiți se situația de pe piața muncii și speră ca persoanele venite acasă să nu mai plece din nou la muncă în străinătate.
Sectorul se contrucții din județul Vaslui este vizat de un număr mare de cereri de angajare, venite din partea persoanelor întoarse din străinătate. O mare parte din aceste solicitări au fost rezolvate pozitiv, și se așteaptă în continuare o diminuare a crizei de forță de muncă.
”Avem foarte multe solicitări de angajare din partea persoanelor venite din străinătate. În 2019 noi am angajat șase șoferi noi, iar restul de până la 100 erau șoferi vechi. În acest an, pe perioada pandemiei am avut și câte 12 cereri de angajare într-o zi. Noi am solicitat respectivelor persoane să aducă un act medical, care să ateste că nu sunt infectate cu acest virus. Ulterior, am angajat o parte din acești oameni, dar după o perioadă de 14 zile în care au stat în carantină. În continuare, numărul cererilor de angajare este în creștere. Sperăm ca cei veniți acasă să nu mai plece și să ajute societățile de la noi din România să prospere”, a spus Eduard Popica, administratorul unei firme de construcții din județul Vaslui.
O explicație a valului de cereri de angajare ar putea fi și salariile tot mai mari care se acordă în sectorul construcțiilor. În prezent, salariul minim în construcții este de 3.200 lei pentru orice angajat.
”Acum salariile din construcții sunt decente. Mai avem și în prezent o criză de oameni, însă ea nu mai este atât de severă precum în urmă cu patru, cinci ani”, a mai spus Eduard Popica.
O mare oportunitate
Criza de forță de muncă de la nivel local și național ar putea fi rezvolvată cu ajutorul românilor întorși din străinătate. Chiar dacă pentru moment multe firme și-au trimis angajații în șomaj tehnic, odată cu finalul pandemiei de COVID-19, criza forrței de muncă va reveni în atenția operatorilor economici.
Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a precizat că această criză și-ar putea găsi o rezolvare apelându-se la persoanele venite din străinătate. În prezent, deficitul de personal este puternic resimțit atât la nivelul sectorului privat, cât și de către administrațiile publice.
”Toți oamenii de afaceri sunt îngrijorați de lipsa forței de muncă și ar fi timpul să profităm de cei întorși acasă. S-au întors circa 1,5 milioane de români în țară și trebuie să îi încadrăm. Să facem și în județul Vaslui un recesământ, să vedem câte persoane s-au întors. Mulți din cei veniți au lucrat pe mașini și utilaje de ultima generație și aceste persoane ar fi mai mult decât necesare pentru noi. Este inadmisibil să vorbim de firme din construcții din Huși, Vaslui sau Bârlad, care nu au oameni cu care să efectueze lucrările”, a precizat Ionel Constantin.