Est News

Pandemia de COVID-19 este departe de a rezolva criza forței de muncă din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Criza forței de muncă cu care se confruntă firmele de la nivelul județului Vaslui este încă la cote ridicate. Cu toate că o parte din vasluienii întorși în țară din cauza pandemiei de coronavirus s-au angajat la unele firme locale, necesarul de personal continuă să fie foarte mare. Operatorii economici se plâng în continuare de lipsa de personal calificat, fenomen care se reflectă negativ în ritmul de realizare a lucrărilor de pe șantiere. 

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că la nivel local forța de muncă lasă în continuare de dorit. Declarația a fost făcută în contextul în care o serie de investiții care se realizează în oraș nu se încadrează în graficul de lucru.

”Am sperat că vor veni acasă și vor rămâne. Din păcate, s-au reîntros în străinătate și nu au adus niciun aport la forța de muncă prin această migrație”, a spus Vasile Pavăl.

În prezent, la nivelul municipiului reședință de județ sunt deschise mai multe șantiere, iar realizarea unor obiective de investiții sunt întârziate tocmai din cauza lipsei de forță de muncă. Cu toate acestea, la nivel local șantierele nu au fost închise. Muncitorii au lucrat la repararea drumurilor, pe unele străzi din Bahnari s-a pus piatră, s-au realizat lucrări de igienizare etc.

”Lucrăm în Cartierul 13 Decembrie la trotuare, la parcări, și în Gară se lucrează. Avem echipe de muncitori și pe traseul spre Ciușmeaua Moldovencei, unde se lucrează la amenajarea trotuarelor etc”, a mai spus Vasile Pavăl.

Unele firme au făcut angajări 

În ultimele luni, sectorul se construcții din județul Vaslui a fost vizat de o serie de cereri de angajare, venite din partea persoanelor întoarse din străinătate. O parte din aceste solicitări au fost rezolvate pozitiv, iar antreprenorii locali speră în continuare la o diminuare a crizei de forță de muncă.

”Avem foarte multe solicitări de angajare din partea persoanelor venite din străinătate. În 2019 noi am angajat șase șoferi noi, iar restul de până la 100 erau șoferi vechi. În acest an, pe perioada pandemiei am avut și câte 12 cereri de angajare într-o zi. Noi am solicitat respectivelor persoane să aducă un act medical, care să ateste că nu sunt infectate cu acest virus. Ulterior, am angajat o parte din acești oameni, dar după o perioadă de 14 zile în care au stat în carantină. În continuare, numărul cererilor de angajare este în creștere. Sperăm ca cei veniți acasă să nu mai plece și să ajute societățile de la noi din România să prospere”, a spus Eduard Popica, administratorul unei firme de construcții din județul Vaslui.

O explicație a valului de cereri de angajare ar putea fi și salariile tot mai mari care se acordă în sectorul construcțiilor. În prezent, salariul minim în construcții este de 3.200 lei pentru orice angajat.

”Acum salariile din construcții sunt decente. Mai avem și în prezent o criză de oameni, însă ea nu mai este atât de severă precum în urmă cu patru, cinci ani”, a mai spus Eduard Popica.

 

 

Exit mobile version