Anul 2020 se profilează ca cea mai nefastă perioadă pentru apicultorii din județul Vaslui. După ce culesul la rapiță și salcâm a fost compormis din cauza condițiilor meteo nefavorabile, nici culesul la tei nu va aduce o producție mai mare apicultorilor.
”Am discutat cu silvicultori din județ și mi-au spus că la tei sunt florile rare din cauza secetei. Măcar să obținem miere ca să asigure întreținerea famililor de albine. Oricum, apicultorii au intervenit cu siropuri pentru ca albinele să aibă cu ce se hrăni. La rapiță ar fi trebuit să obținem 10 kilograme de miere/familia de albine și nu am realizat nimic. La fel a fost și la salcâm, unde trebuia să avem o producție de 25 kilograme/familia de albine. Pentru apicultori, 2020 este un an foarte prost”, a spus Sorin Braniște, apicultor vasluian.
Pe lângă condițiile meteo nefavorabile, apicultorii se mai plâng și de prețurile mici ale mierii, care în cursul anului trecut la angro au fost de 18 lei/kilogram la salcâm, 11 lei/kilogram tei și 7 lei/kilogram la mierea polifloră. În aceste condiții, apicultorii sunt convinși că nu vor putea să își acopere cheltuielile făcute.
În acest context, apicultorii au solicitat Ministerului Agriculturii prin organizațiile de la nivel național un ajutor financiar de urgență. Apicultorii solicită o subvenție de 10 euro/familia de albine, pentru a avea resurse financiare pentru procurarea hranei. Până în acest moment nu s-a primit niciun răspuns de la oficialii guvernamentali. Județul Vaslui are aproximativ 6.500 de apicultori, care dețin peste 120.000 de familii de albine.
(Dănuț CIOBANU)