de Dănuț CIOBANU
Sindicaliștii din cadrul SC Transurb Vaslui doresc să organizeze un nou pichet în fața Primăriei Vaslui. Ptotestul va avea loc după ce se va încheia starea de alertă, determinată de pandemia de coronavirus. Sindicaliștii susțin că după toate demersurile făcute la conducerea unității și autoritățile locale, muncitorii nu își primesc drepturile cuvenite. La protest ar urma să participe cei 50 de membri ai sindicatului, precum și peste 100 de persoane din organizația sindicală de ramură de la nivel național.
Într-o scrisoare deschisă adresată atorităților locale, Vasile Ioniță, liderul Sindicatului din Transurb Vaslui, susține că la societatea de transport local nu se respectă legea.
”În primul rând, angajații nu au semnat contractul colectiv de muncă așa cum prevede Legea nr. 62/2011 pentru unitățile cu mai mult de 21 de angajați. Începând cu anul 2017 fondul de salarii s-a diminuat, cu toate că salariul minim pe economia a crescut, majoritatea angajaților lucrând pe salariul minim sau cu 100-200 de lei în plus. În calitate de președinte de sindicat am făcut sesizări către instituțiile responsabile, de cele mai multe ori aceste sesizări nu au avut niciun efect. ITM-ul ne spune să ne adresăm instanței de judecată, iar unicul acționar – Primăria Vaslui ne sfidează, nu ne dă niciun răspuns. După ultima întâlnire pe care am avut-o la Primăria Vaslui unde a participat primarul, membrii AGA, membrii CA și directorul unității, am adus probe cu înscris pentru toate sesizările formulate, dar cu toate acestea nici până astăzi nu am primit un răspuns sau măcar procesul verbal al ședinței. Pentru noi este clar că dumenalor se acoperă unii pe alții, pentru a putea beneficia în continuare de privilegii”, se arată în scrisoare.
În scrisoarea publică se mai arată că ”Nu este posibil ca în urma unui raport ANAF și a Curții de Conturi unde se specifică clar că directorul a încasat nelegal sume de bani, fix acele sume să fie cerute în instanță de la angajați. Nu este posibil să conduci o unitate prin dispoziții și note de servici neconforme cu legea, iar în momentul când cineva contestă să plătească unitatea. Nu este normal ca angajații să câștige în instanță drepturi neacordate, iar conducerea să piardă în instanță drepturi încasate ilegal”, se mai susține în scrisoare.
În cursul lunii iunie 2019, peste 100 de salariați ai SC Transurb au pichetat sediul Primăria Vaslui. Înarmați cu steaguri, fluiere, vuvuzele și pancarte, sindicaliștii au manifestat zgomotos două ore pentru a-și cere drepturile. Sloganul cel mai des scandat a fost ”Demisia”. Pe lângă salariați din transportul local vasluian, la protest au participat și sindicaliști din Galați, Ploiești, Brașov, Sibiu și Dej.