Est News

Seceta a calamitat 62.104 hectare din județul Vaslui. Doar la grâu, pierderile sunt de 2.310 lei/hectar

de Dănuț CIOBANU 

Seceta severă din prima jumătate a acestui an a afectat în județul Vaslui o suprafață totală de 62.104 hectare. În medie, gradul de dăunare al culturilor agricole este de 72.,6%. Doar la cultura de grâu, pagubele contabilizate de fermieri se ridică la suma de 2.310 lei/hectar. Datele privind suprafețele calamitate au fost transmise la Ministerul Agriculturii, care urmează să acorde despăgubiri fermierilor.

Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a finalizat operațiunea de verificare în teren a suprafețelor agricole afectate de seceta prelungită din ultimele luni. Potrivit rapoartelor operative transmise de către UAT-uri, fermierii au declarat calamitată o suprafață totală de 85.433 hectare. În urma controalelor din teritoriu realizate de echipele de specialiști a fost constatată o suprafață totală afectată de secetă de 62.104 hectare. Situația culturilor calamitate este următoarea: grâu – 47.603 hectare; secară – 67 de hectare; triticale – 135 hectare; orz – 3.593 hectare; orzoaică – 167 hectare; rapită – 10.321 hectare.

”Toate aceste date au fost transmise la Ministerul Agriculturii pentru a fi analizate. Noi ne-am deplasat în teren și am verificat cultură cu cultură și fermier cu fermier, pentru a stabili gradul de afectare. În medie, la nivelul județului Vaslui, gradul de dăunare al culturilor agricole este de aproximativ 72,6%”, a precizat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui. Doar la cultura de grâu,, în medie, pagubele provocate de lipsa de precipitații  se ridică la suma de 2.310 lei/hectar.

Pentru acordarea de despăgubiri fermierilor care au avut culturile calamitate de secetă, a fost emis Ordinul comun nr. 97/63 al Ministerului Agriculturii și Ministerului de Interne. Prin acest document, a fost stabilită procedura în ceea ce privește stabilirea gradului de afectare al culturilor lovite de seceta pedologică. Actul normativ a stabilit ca primăriile și Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) să își stabilească membrii în comisiile locale pentru costatarea pagubelor.

Ulterior ordinului comun al celor două ministere, a fost emis Ordinul Prefectului nr. 164 din 24 aprilie 2020, prin care s-a stabilit înființarea comisiilor locale cu un număr de trei membri: din parea autorităților locale, APIA și DAJ Vaslui. Astfel, fermierii care au avut probleme cu culturile agricole au înștiințat primăriile, iar la rândul lor UAT-urile au întocmit un raport operativ pe care l-au trasmis la DAJ Vaslui, pentru efectuarea controalele și a evaluărilor necesare.

Exit mobile version