de Dănuț CIOBANU
Economia județului Vaslui nu are ce oferi vasluienilor veniți din străinătate, pentru a rămâne să lucreze acasă. Fără o ofertă de locuri de muncă serioasă, salarii decente și o perspectivă optimistă de dezvoltare, forța de muncă va migra din nou peste hotare. Oamenii de afaceri locali susțin că este necesară o strategie de dezvoltare, care să redea oamenilor speranța.
Mediul de afaceri local nu a profitat de întoarcerea în țară a vasluienilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Fără o strategie care să ofere o perspectivă optimistă de dezvoltare a județului Vaslui, fără a oferi locuri de muncă plătite decent, majoritatea oamenilor întorși din țările europene pleacă din nou la muncă în străinătate.
”A venit această forță de muncă, dar noi le putem oferi ceva?! Oamenii aceștia își spun: ne dă cineva de muncă sau ne ducem din nou la cules de sparanghel! Trebuie să se vrea să se facă o strategie de dezvoltare la nivel național și apoi una aplicată la nivel local. De sus în jos trebuie luate aceste măsuri. Dacă vorbim de județul Vaslui, atunci să dezvoltăm agricultura, să cultivăm grâu, porumb, sfeclă de zahăr. La Fălciu trebuia să fie construită o fabrică de zahăr, dar după anul 1989 nu s-a mai terminat construcția. Nu mai făcem import de zahăr, dacă avem aceste fabrici. Dacă nu le oferim nimic, normal că acești oameni pleacă”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.
Fără astfel de programe de dezvoltare, forța de muncă întoarsă acasă din cauza crizei de sănătate nu poate fi absorbită, iar perspectivele de relansare a economiei locale sunt tot mai îndepărtate.
”Oamenii pleacă înapoi pentru că nu au nicio perspectivă, nicio speranță. Să facem la noi complexe de creștere a animalelor, abatoare, să nu meargă românii în străinătate să lucreze. Acum cu aceste ploi se inundă gospodăriile, terenurile agricole, dar noi aveam niște sisteme prin care apele erau dirijate! Din păcate, nu se văd perspective cu speranțe. România are resurse enorme să hrănească opt țări ca a noastră, dacă s-ar vrea acest lucru”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.
Pandemia nu rezolva criza forței de muncă
Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că la nivel local forța de muncă lasă în continuare de dorit. Declarația a fost făcută în contextul în care o serie de investiții care se realizează în oraș nu se încadrează în graficul de lucru.
”Am sperat că vor veni acasă și vor rămâne. Din păcate, s-au reîntros în străinătate și nu au adus niciun aport la forța de muncă prin această migrație”, a spus Vasile Pavăl.
În prezent, la nivelul municipiului reședință de județ sunt deschise mai multe șantiere, iar realizarea unor obiective de investiții sunt întârziate tocmai din cauza lipsei de forță de muncă. Cu toate acestea, la nivel local șantierele nu au fost închise. Muncitorii au lucrat la repararea drumurilor, pe unele străzi din Bahnari s-a pus piatră, s-au realizat lucrări de igienizare etc.
”Lucrăm în Cartierul 13 Decembrie la trotuare, la parcări, și în Gară se lucrează. Avem echipe de muncitori și pe traseul spre Ciușmeaua Moldovencei, unde se lucrează la amenajarea trotuarelor etc”, a mai spus Vasile Pavăl.