Programul guvernamental pentru susținerea comercializării lânii nu are succes în județul Vaslui. În condițiile în care prin program se subvenționează comercializarea lânii din rasa Merinos și Țigaie, o cantitatea foarte mare de lână nu poate fi comercializată. Practic, crescătorii de ovine din județul Vaslui care au animale din rasele Caracul și Țurcană nu își pot comercializa producția de lână. Dintr-un efectiv total de 300.000 de capete, un procent de 60% din efective sunt din cele două rase care nu au căutare pe piață.
”Programul de lână a cam căzut. În general, lâna nu se comercializează la nivel european. Este posibil ca Ministerul Agriculturii să pună la punct un al program, iar dacă există această posibilitate este un lucru bun. Acum, doar pentru 10% din lâna din județul Vaslui este cerere. Dacă se va face un program care să subvenționeze toate rasele va fi bine”, a spus Ion Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine ”Ovismold” Vaslui.
Conform legislației în vigoare, în anul 2019 perioada de înscriere în program a crescătorilor de animale a fost cuprinsă între 12 februarie – 28 martie, inclusiv, iar perioada în care producția de lână s-a valorificat a fost între 29 martie – 30 septembrie, inclusiv. Valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis acordat persoanelor eligibile înregistrate în program a fost de 2 lei/ kilogram pentru lâna comercializată.
Schema de ajutor de minimis pentru comercializarea lânii se acordă crescătorilor de animale care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii ovinelor. Este vorba despre persoanele fizice care dețin atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și persoanele juridice cu activitate în domeniu.
(Dănuț CIOBANU)