Est News

Județul Vaslui și-a desemnat operatorii de salubritate. Rămâne de rezolvat problema reciclării deșeurilor

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui a finalizat cele cinci licitații pentru atribuirea serviciilor de salubritate în cele cinci zone ale județului. Din data de 1 august 2020, zona Roșiești va avea un sistem de operare mixt. Una din problemele care rămâne de rezolvat este cea a colectării selective a deșeurilor, indicatorul legal de reciclare fiind fixat la un procent de 33%. 

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a finalizat licitațiile organizate pentru desemnarea operatorilor de salubritate din cadrul proiectului de management al deșeurilor. În urma licitației pentru atribuirea servicilor de salubritate, zona 5 – Roșiești va avea de la data de 1 august 2020 un sistem de operare mixt.

”CJ Vaslui a finalizat proiectul sistemului de management al deșeurilor și nu mai suntem în acea problemă de infringement, în care exista posibilitatea de a se lua banii din proiect. Am finalizat și mergem mai departe cu implementarea”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

În cadrul proiectului de management al deșeurilor din județul Vaslui, zona Roșiești are în componență un total de 14 UAT-uri. Sistemul de management a fost deschis în zona Negrești, unde sunt arondate 8 UAT-uri. După acest prim pas au fost inaugurate zonele Vaslui (29 UAT-uri) și Bârlad (22 UAT-uri). De asemenea, din data de 1 martie 2020, operatorul de salubritate a preluat și zona Huși (13 UAT-uri).

”Rog cetățenii județului nostru să reciclăm cât mai mult din deșeuri, pentru a avea o sustenabilitate a sistemului, dar și sustenabilitatea taxei de salubritate, de a crește taxa de la un an la altul. Conform legislației în vigoare, indicatorul de reciclare este de 33%. La o minimă privire, nu ajungem la acest indicator, Este un indicator îndrăzneț, lagal vorbind, noi vom face studii în ceea ce privește acest lucru, dar vreau să mulțumesc pe această cale cetățenilor că în mare parte încep să înțeleagă și începă să se integreze în acest sistem și să-i dea valoarea de care are nevoie”, a mai spus Ciprian Trifan.

Contractul de finanțare al proiectului “Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor Solide – județul Vaslui” a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

Investiția fanion a proiectului este depozitul ecologic de la Roșiești, prima celulă fiind construită în cadrul proiectului european. Depozitul va avea două celule de depozitare, iar când prima celulă va fi umplută, aceasta va fi închisă folosindu-se materiale speciale.

Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030 – 2042. Prima celulă de depozitare are o întindere de 10 hectare și reprezintă circa 50% din ponderea de execuție a proiectului implementat la Roșiești. O celulă are o capacitate de 1,3 milioane tone de deșeuri, durata de viață fiind estimată pe o perioadă de 15 ani. Depozitul de la Roșiești mai are în componență o linie de sortare cu o capacitate de 28.500 tone/anual, o linie de tratare a levigatului (apa poluată din goapă), o clădire administrativă, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc. În momentul în care depozitul va lucra la capacitate maximă, aici vor fi angajați 100 de muncitori de la nivel local.

 

 

Exit mobile version