Est News

Sărăcie lucie. Zeci de bătrâni din Dragomirești trăiesc lunar cu ajutorul social de 140 de lei

de Dănuț CIOBANU 

Peste 100 de bătrâni din comuna Dragomirești trăiesc lunar doar cu ajutorul social în valoare de 140 de lei. Aceste persoane trebuiau să iasă la pensie, dar din cauză că nu au vechime în câmpul muncii nu pot primi pensie. Toate aceste familii au o viață foarte grea, însă la această dată nu există alte soluții pentru ajutorarea acestora. În prezent, în comuna Dragomirești sunt în plată 240 de dosare de venit minim garantat. 

Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești, a spus că persoanele care nu pot primi pensie din cauză că nu au vechimea în muncă de minim 15 ani au vârsta cuprinsă între  65 și 70 de ani.

”Mulți au lucrat în cooperativele agricole de producție pe timpul regimului comunist și nu au primit norme pentru munca prestată. Acești oameni trebuiau să iasă la pensie de CAP. În anul 1989 mulți aveau vârsta între 35-40 de ani. Cum nu pot să iasă la pensie, noi suntem obligați să îi ținem pe asistență socială și e foarte greu pentru acești bătrâni să trăiască lunar cu 140 de lei.  La toate aceste familii trebuie să le dăm ajutor social, pentru că sunt persoane în vârstă și bolnave”, precizat Dănuț Iacob.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, în luna mai 2020 în județul Vaslui primeau venit minim garantat 7.529 beneficiari, care au încasat în total o sumă de 2,1 milioane de lei. Conform acelorași date statistice, în luna ianuarie 2020, numărul asistaților social era situat la 7.602 beneficiari.

În județul Vaslui, aproximativ 27.000 de pensionari încasează indemnizația socială. În situația acestor pensionari, care au pensiile foarte mici se completează de la bugetul de stat diferența de la pensia calculată de drept și până la cuantumul pensiei minime de 704 lei.

Cauzele pentru care un număr mare de pensionari vasluieni primesc pensia minimă garantată de stat sunt multiple. În primul rând, pensiile din județul Vaslui sunt foarte mici și majorările succesive ale pensiei minime au depășit cunatumul pensiei primite în baza stagiului de cotizare. Spre exemplu, la o vechime în muncă de 30 de ani în industria ușoară, persoana respectivă a ieșit din câmpul muncii cu o pensie sub 600 de lei, iar statul trebuie să cotizeze cu restul sumei până la 704 lei. De asemenea, majoritatea lefurilor primite de muncitorii vasluieni au fost la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce a condus la niște pensii foarte mici.

Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată.

 

 

 

 

 

Exit mobile version