de Dănuț CIOBANU
Fermierii vasluieni își vor primi despăgubirile pentru culturile agricole distruse de secetă. În total, la nivelul județului Vaslui, au fost afectate 62.104 hectare. Despăgubirile vor fi acordate în baza unei ordonanțe de urgență, care are acceptul Comisiei Europene. Ministerul Agriculturii susține că legea privind acordarea unor despăgubiri producătorilor agricoli, care a fost declarată neconstituțională, a fost un act normativ populist votat de Parlament.
Fermierii vasluieni au intrat în panică la începutul acestei săptămâni, când legea privind acordarea unor despăgubiri producătorilor agricoli afectați de secetă a fost declarată neconsituțională. Actul normativ a fost aprobat de Parlament în luna mai, iar în data de 14 iulie 2020, Plenul Curții Constituționale a luat in dezbatere obiecția de neconstituționalitate a legii, formulată de Guvernul României.
Conform acestei legi, despagubirile s-ar fi acordat producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depășesc 30% din producție, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.
Miercuri, 15 iulie 2020, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a dat asigurări că producătorii agricoli afectați de secetă vor fi despăgubiți. În acest sens, legislația în vigoare a fost modificată și a fost făcută o prenotificare la Comisia Europeană. În prezent, formula finală a ordonanței de urgență este trimisă atât spre Guvernul României cât și spre Comisia Europenă.
Referindu-se la legea declarată neconstituțională, ministrul agriculturii a precizat pentru presa centrală că: ”Am emis un act normativ aplicabil prin care banii să ajungă la fermieri. Este și constituțional, este și legal, este și aplicabil. Sigur, am văzut bucuria aseară a unora prin care spuneau că nu se mai pot face despăgubiri la secetă pentru că nu știu ce lege neconstituțională, făcută pe picior, cu populism, neprofesionalism a fost trântită la Curtea Constituțională. Păi a fost trântită pentru că nu îndeplinea nici cele mai elementare reguli de constituționalitate”, a spus ministrul agriculturii.
La nivel național vor fi despăgubiți 34.647 de fermieri, iar suprafața despăgubită 1.168.000 de hectare (ha). Cuantumurile despăgubirilor sunt următoarele: grâu – 925 de lei/ha; secară – 925 de lei/ha; triticale – 805 lei; orz – 912 lei/ha; orzoaică – 951; ovăz – 772 lei/ha; rapiță – 1.002 lei/ha.
Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui a finalizat operațiunea de verificare în teren a suprafețelor agricole afectate de seceta prelungită din ultimele luni. Potrivit rapoartelor operative transmise de către UAT-uri, fermierii au declarat calamitată o suprafață totală de 85.433 hectare. În urma controalelor din teritoriu realizate de echipele de specialiști a fost constatată o suprafață totală afectată de secetă de 62.104 hectare. Situația culturilor calamitate este următoarea: grâu – 47.603 hectare; secară – 67 de hectare; triticale – 135 hectare; orz – 3.593 hectare; orzoaică – 167 hectare; rapită – 10.321 hectare.