O mare parte din pășunile existente în județul Vaslui sunt, în prezent, în paragină. Pe aceste suprafețe nu s-au mai executat lucrări de întreținere, iar capacitatea acestor islazuri de a acoperi necesarul de hrană pentru animale a scăzut semnificativ. Din păcate, multe autorități locale nu au solicitat întocmirea amenajamentelor pastorale și, astfel, riscă să piardă subvențiile pe suprafață.
La această dată, 21 de UAT-uri din județul Vaslui nu au solicitat elaborarea proiectelor de amenajamente pastorale. Potrivit situației operative, din cele 86 UAT-uri ale județului, pentru 46 au fost realizate amenajamentele pastorale, iar 19 amenajamente sunt în lucru.
”UAT-urile care nu au aceste documente nu vor mai putea primi subvenții pe suprafață de la APIA și vor avea probleme în ceea ce privește conservarea acestor suprafețe. Multe pajiști sunt abandonate, au spini, scaieți, tot felul de arbuști care nu au fost îndepărtați la timp și trebuie făcute lucrări de întreținere radicale. Pajiștile nu asigură hrana animalelor din cauza abandonării. Fermierii trebuie să se asocieze și subvenția de la APIA să fie folosită pentru întreținerea pășunilor”, a spus Aurel Ghineț, director adjunct al Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.
Începând din acest an, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui verifică toate suprafețele cu pășuni, pentru care fermierii solicită subvenții. Anul trecut, pentru un hectar de pășune s-au acordat subvenții de 102 euro/hectar în cadrul plăților directe pe suprafață, 59 de euro/hectar pentru înverzire și 5 euro/hectar ca plată redistributivă pentru suprafețele de până la cinci hectare și 48 euro/hectar pentru suprafețele între 6 și 30 hectare. Toate aceste sume care se totalizează reprezintă subvenția pentru un hectar de pajiște.
(Dănuț CIOBANU)