Seceta prelungită din ultimele luni afectează grav și sectorul zootehnic de la nivelul județului Vaslui. După ce lipsa de apă din sol a calamitat culturile de toamnă, și suprafețele semănate în această primăvară cu porumb, floarea soarelui sau soia sunt compromise de secetă. Cum era de așteptat, și pășunile existente în județ au fost uscate de temperaturile caniculare. În acest context, crescătorii de animale nu mai au cu ce să își hrănească efectivele și se gândesc să le sacrifice.
”Ne descurcăm greu cu animalele. Este o perioadă ciritică pentru noi. Nu a mai plouat de aproximativ cinci luni, de atunci nu am mai avut un strop de ploaie. Până la urmă animalele vor muri de foame, vom fi nevoiți să le ducem la abator pentru că nu avem ce face. Noi creștem la fermă 250 de oi și 200 de capre și le dăm hrana urscată rămasă din iarnă, pentru că pe pășuni nu au ce mânca. Toți crescătorii din județ se confruntă cu aceeași situație. Din 2007 nu ne-am mai întâlnit cu așa secetă, dar în acest an ne descurcăm mai greu decât atunci”, spunea Dan Mușetoiu, inginer în zona Negrești
În prezent, o mare parte din pășunile existente în județul Vaslui sunt în paragină. Pe aceste suprafețe nu s-au mai executat lucrări de întreținere, iar capacitatea acestor islazuri de a acoperi necesarul de hrană pentru animale a scăzut semnificativ. Din păcate, multe autorități locale nu au solicitat întocmirea amenajamentelor pastorale și, astfel, riscă să piardă subvențiile pe suprafață.
La această dată, 21 de UAT-uri din județul Vaslui nu au solicitat elaborarea proiectelor de amenajamente pastorale. Potrivit situației operative, din cele 86 UAT-uri ale județului, pentru 46 au fost realizate amenajamentele pastorale, iar 19 amenajamente sunt în lucru.
(Dănuț CIOBANU)