de Dănuț CIOBANU
Colectarea veniturilor la bugetele locale ale UAT-urilor din județul Vaslui este tot mai proastă. Criza de sănătate provocată de COVID-19 și problemele economice au determinat oamenii să nu își mai achite taxele și impozitele locale, iar primăriile contabilizează încasări tot mai mici. Singura speranță pentru echilibrarea bugetelor este rectificarea bugetului național, în timp ce pentru susținerea unor proiecte de dezvoltare edilii vor fi obligați să apeleze la credite bancare.
Tot mai multe primării din județul Vaslui se confruntă cu o colectare scăzută a veniturilor bugetare. În contextul pandemiei de coronavirus și cu probleme economice la nivel local și național, cetățenii nu își mai achită obligațiile fiscale datorate la bugetul local. Situația financiară a unor UAT-uri este mult mai proastă decât în anul trecut, iar șansele privind o redresare a încasărilor se diminuează de la o lună la alta.
”În comuna Oltenești stăm mai prost față de 2019, din cazuza faptului că cetățenii nu au venit să își mai achite datoriile la bugetul local și au scăzut încasările în proporție cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, aș putea să spun că ne-au crescut cuantumurile la amenzile care s-au dat în timpul pandemiei și, bineînțeles, celelalte de ordine publică, și atunci stăm la un grad coborât față de anul trecut. Economia funcționează mai greu, iar oamenii neavând bani s-a întâmplat să nu respecte termenele de plată. Speram că până la sfârșitul anului să ne apropiem la nivelul anului 2019, dar se vede că nu!”, a spus Constantin Galeru, primarul comunei Oltenești.
Autoritățile locale speră într-o rectificare pozitivă a bugetului consolidat al statului, pentru a primi bani pentru echilibrarea bugetelor. Dacă partea de funcționare a primăriilor este asigurată, este posibil ca o mare parte din edili să apeleze la credite pentru a-și susține programele de investiții.
Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociație Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că singura soluție pentru susținerea cheltuielilor va fi apelarea la credite la băncile comerciale.
”Colectările de venituri la bugetul statului vor fi tot mai mici, iar atunci lucrurile vor veni ca un tăvălug asupra UAT-urilor. Guvernul va trebuie să apeleze la împrumuturi pentru acoperirea bugetelor locale. Pentru proiectele de investiții va fi foarte greu ca UAT-urile să dispună de cofinanțările necesare. Cel mai important pentru primării este acoperirea resurselor de funcționare. În cazul proiectelor cu finanțare europeană, pentru asigurarea cofinanțării se vor putea lua credite de către UAT-uri, cu garanția aferentă care trebuie depusă”, a spus Neculai Moraru.