de Dănuț CIOBANU
Multe persoane defavorizate din județul Vaslui nu au bani pentru a-și cumpăra măști de protecție împotriva coronavirusului. În timp ce decizia guvernanților de a distribui măști la peste două milioane de persoane a rămas la stadiul de promisiune, din data de 4 august 2020, purtarea măștii este obligatorie în județul Vaslui și în spațiile publice deschise. Măștile gratuite vor fi distribuite beneficiarilor de ajutor social, alocație pentru susținerea familiei, pensionarilor cu indemnizație socială etc.
Pentru mulți vasluieni procurarea măștilor de protecție este un lucru greu de realizat. Beneficiari de ajutor social, pensionari săraci sau persoane care nu au niciun fel de venit, oamenii spun că nu au resurse financiare pentru achiziționarea măștilor.
”Mi-am cumpărat două măști, că din pensia mea cu ce să îmi iau. Nu ne ajută nimeni pe cei săraci. Sunt aici în sat măști cu mai multe prețuri, de 3 lei, 7 lei sau 10 lei. Nu știu cum se cumpără, cum se vinde, că nouă nu ne dă nimic de la primărie”, a spus o localnică din comuna Ivănești.
O altă localnică din aceeași comună este mult mai tranșantă și spune că Guvernul ar trebuie să trimită măști gratuite în teritoriu, dacă tot s-a adoptat legea respectivă. ”Să ne dea măști la fiecare. Eu mi-am cumpărat o singură mască, că nu îmi permit mai mult. Nu ne lasă să intrăm în magazin sau în alte părți fără mască”, a spus localnica.
Oamenii își spală măștile și le folosesc de mai multe ori, pentru că nu au altă soluție. ”Suntem de acord cu toate dispozițiile să le respectăm, dar avem pensii mici și nu ne permitem să cumpărăm măști. Eu am două măști, le spăl și le folosesc din nou. Prețul diferă la măști, între 4 și 10 lei”, a spus pensionara.
Începând cu data de 4 august 2020, ora 00:00, este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise de pe teritoriul județului Vaslui, în grupuri de mai mult de 3 persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii, spații cum ar fi: piețele agro-alimentare, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane etc), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcționare a acestor activități.
Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, cu avizul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în funcție de specificul activităților desfășurate pe raza unităților administrativ teritoriale, vor putea stabili și alte spații publice deschise pentru care să se aplice măsura obligativității purtării măștii de protecție, cu delimitarea exactă a spațiului și cu precizarea intervalului orar.