Plantațiile de viță de vie care au fost afectate de seceta din acest an vor beneficia de despăgubiri plătite de la bugetul de stat. Conducerea Ministerului Agriculturii a precizat că ordinul privind acordarea compensațiilor a fost extins pentru a include și plantațiile viticole.
Pentru a beneficia de aceste despăgubiri, viticultorii trebuie să anunțe fenomenul de secetă la primăria pe raza cărora se află suprafețele afectate, iar o comisie va fi formată la nivel local și se va deplasa în teren pentru a evalua gradul de calamitare. Primesc ajutor financiar acele suprafețe unde nivelul pierderilor depășește pragul de 30%, în baza unui proces-verbal pe care, apoi, producătorii agricoli îl vor depune, cu o cerere, la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură.
În județul Vaslui, suprafața ocupată cu viță de vie pentru vin este de 11.247 hectare, din care aproximativ o treime cu soiuri nobile și restul cu vii hibride. Dintre soiurile nobile, aproximativ 64% sunt albe, iar producția de struguri din soiuri nobile obținută în toamna anului 2019 a fost de circa 35 de mii de tone, din care s-a obținut o cantitate de 230.987 hl de vin.
Prin programele de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole, producătorii vitivinicoli din județul Vaslui și-au îmbunătățit constant calitatea vinurilor, prin înlocuirea soiurilor existente în cultură, în scopul adaptării producției la cerințele pieții. Din 2014 și până în prezent, la Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui au fost aprobate 12 planuri individuale de restructurare/reconversie pentru suprafața totală de 302 hectare, sprijinul financiar total fiind de 4.412.004 lei.
(Dănuț CIOBANU)