Având în vedere:
apariția primului caz prezentat la Spitalul Municipal ”Dimitrie Castroian” Huși în data de 01.08.2020 cu simptomatologie tipică pentru infecție COVID-19, cu probe biologice recoltate în data de 01.08.2020 și rezultat validat pe data de 03.08.2020 (pacient decedat în data de 02.08.2020), s-a demarat o anchetă epidemiologică în data de 04.08.2020 în cadrul Centrului de Abilitare și Reabilitate pentru Persoană Adultă cu Dizabilități din municipiul Huși; recoltarea de probe biologice, după cum urmează: 65 de angajați – din care 28 pozitivi și 71 de beneficiari ( de pe același palier cu primul caz) – 48 pozitivi.
Ca urmare a numărului mare de persoane depistate pozitive până în prezent (astăzi recoltându-se probe biologice de la restul angajaților și al beneficiarilor ), a faptului că din probele recoltate în cursul zilei de azi, după analizarea lor, probabilitatea ca să fie depistate și alte persoane pozitive este mare, dar și riscul ca persoanele care sunt în prezent negative să se pozitiveze în perioada următoare ( aflându-se în prezent în perioada de incubație), Direcția de Sănătate Publică Vaslui a informat Instituția Prefectului – județul Vaslui prin adresa cu nr. 13840/08.08.2020 despre izbucnirea unui focar de infecție cu COVID-19 la Centrul de Abilitare şi Reabilitare pentru Persoana Adultă cu Dizabilităţi din municipiulHuşi.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui întrunit în ședință extraordinară a adoptat Hotărârea nr. 17 prin care începând cu data de 8.08.2020, ora 20:00, se instituie măsura de carantină pentru o perioadă de 16 zile, pentru Centrul de Abilitare şi Reabilitare pentru Persoana Adultă cu Dizabilităţi din municipiul Huşi, șoseaua Huși-Stănilești, nr. 9, județulVaslui.
Se vor dispune următoarele măsuri:
Persoanele depistate pozitive, beneficiari şi angajaţi, vor rămâne ȋn centru. Ele vor fi evaluate clinic de medicul infecţionist şi medicul pneumolog de la Spitalul Municipal ”DimitrieCastroian” Huşi, precum şi de medicul de familie care are pe listele de capitaţie beneficiarii. După evaluare, se va stabili forma de boală pe care aceştia o prezintă şi se va decide care persoane necesită internare ȋn Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad – spital suport COVID-19.
Beneficiarii şi angajaţii care nu vor necesita spitalizare vor primi tratament indicat de echipa de medici evaluatori şi vor fi monitorizaţi zilnic de medicul de familie.
Beneficiarii pozitivi vor fi izolaţi pe un singur palier, ȋncepând cu etajul 3 şi toate ȋngrijirile necesare vor fi acordate de către angajaţii depistaţi pozitivi şi care sunt asimptomatici.
Beneficiarii negativi vor fi izolaţi ȋncepând cu etajul 1 şi toate ȋngrijirile necesare vor fi acordate de către angajaţii care au test cu rezultat negativ.
Personalulva rămâne la locul de muncă pentru o perioadă de 16 zile; această perioadă de timp poate varia în funcţie de evoluţia focarului.
Şeful de centru va stabili necesarul de personal care va acorda ȋngrijiri tuturor beneficiarilor şi va comunica către Direcția de Sănătate Publică lista acestora şi sectorul ȋn care aceștia ȋşi vor desfăşura activitatea.
Direcția de Sănătate Publică Vaslui va efectua anchetele epidemiologice pentru fiecare angajat şi va stabili măsurile care se vor lua pentru fiecare membru de familie al fiecărui angajat.
Se va evalua stocul de echipamente de protecţie, materiale de curăţenie, dezinfectanţi şi acesta se va completa cu cantităţile necesare.
Vor fi respectate cu strictețe regulile de curățenie și dezinfecție!
Cancelaria Prefectului Vaslui,
08.08.2020