Est News

Pregătiri intense pentru școala online. Primăria Vaslui alocă un milion de lei pentru echipamente electronice

de Dănuț CIOBANU 

Primăria Vaslui va aloca suma de 1.000.000 lei de la bugetul local, pentru susținerea unor cheltuieli în vederea deschiderii noului an școlar. Banii vor fi utilizați pentru achiziționarea de computere, laptopuri, tablete, camere web, videoproiectoare, table şcolare, licenţe și routere. Autoritățile locale iau în calcul pentru noul an școlar și scenariul galben, în care jumătate din elevi vor susține cursuri online. 

Banii pentru acoperirea cheltuielilor cu bunuri și servicii la capitolul învățământ vor fi transferați în urma rectificării bugetului local etapa august 2020. Transferul de bani este necesar pentru începerea noului an şcolar în condiţii optime, şi pentru continuarea aplicării măsurilor de prevenţie şi protecţie sanitară. În acest sens se impune luarea de măsuri cu privire la modalitatea de desfăşurare a procesului educaţional, prin susţinerea contactului elevului cu şcoala, prin platforme online, prin achiziţionarea de echipamente IT şi dotări diverse (computere, laptopuri, tablete, camere web, videoproiectoare, table şcolare, licenţe, routere), cablări reţele, în vederea susţinerii procesului educaţional, în condiţii de siguranţă.

”Luăm în calcul, de asemenea, dacă cumva vom trece în zona galbenă, ceea ce presupune că jumătate din elevi vor participa la cursuri online. Asta înseamnă ca școlile să aibă mijloacele necesare, dotările corespunzătoare pentru o astfel de situație. Facem centralizatoarele în această direcție și, sigur, o să trecem imediat la achiziționarea echipamentelor, astfel încât să le punem la dispoziția școlilor. Cred că măsurile pe care le vom lua împreună cu instituțiile școlare ne vor duce la acea dată, când vom putea deschise anul școlar în condiții bune”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Anul școlar 2020 – 2021 începe în 14 septembrie, fiind luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Scenariul verde înseamnă varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. În cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional.

Scenariul galben, care vizează un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roșu, cel de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acestă situație, şcoala se închide, iar orele se vor face online.

 

 

 

Exit mobile version