Est News

Peste 52.000 hectare de culturi, pârjolite de secetă. Porumbul este calamitat aproape în totalitate

Seceta din ultimele luni a afectat grav și culturile semănate de fermierii vasluieni în primăvara acestui an. Astfel, până la începutul acestei săptămâni, suprafaţa totală declarată de producătorii agricoli ca fiind afectată de secetă este de 52.843 hectare.

Ȋncepând din data de 3 august 2020, s-a demarat acțiunea de verificare a culturilor agricole de primăvară calamitate de secetă. În fiecare zi, comisiile speciale se deplasează în teren pentru a constata la fiecare producător agricol în parte și pe fiecare parcelă cultivată gradul de afectare al culturii agricole. Comisiile care realizează controalele în teren sunt formate din trei persoane aparţinând Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ) Vaslui, APIA Vaslui și primăriei locale.

”Am verificat deja culturile agricole din 48 de unități administrativ teritoriale. Cu excepția a 4 sau 5 UAT-uri, unde gradul de afectare al culturii de porumb este situat între 70 și 80%, în restul comunităților porumbul este afectat 100%. Dacă la floarea soarelui gradul de afectare variază între valori cuprinse între 50 și 90%, la porumb pagubele sunt foarte mari. Parcă nici în anul 2007, când am avut o secetă foarte mare în județ, porumbul nu a fost ca acum. În județ avem semănate cu porumb circa 93.000 de hectare”, a precizat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Conform Ordinului nr. 222/august 2020 emis de Ministerul Agriculturii, acțiunea de verificare în teren a culturilor de primăvară afectate de secetă se va finaliza în data de 15 septembrie. Până la sfârșitul lunii septembrie, vor fi transmise la Ministerul Agriculturii datele cu privire la suprafețele agricole afectate și evaluarea privind pierderile înregistrate. Conform aceluiași act normativ, fermierii pot transmite înștiințări cu privire la suprafețele calamitate de secetă până în data de 1 septembrie, inclusiv.

(Dănuț CIOBANU)

Exit mobile version