de Dănuț CIOBANU
Județul Vaslui a primit de la Guvern suma de 25.600.000 de lei. Toate UAT-urile au primit bani în afară de Consiliul Județean și Primăria Vaslui. Banii pot fi utilizați atât pentru cheltuieli de funcționare, cât și pentru dezvoltare. Dacă primarii PSD sunt total nemulțumiți de modul în care au fost repartizate fondurile, reprezentanții liberali susțin că banii s-au repartizat echitabil.
Guvernul a adoptat săptămâna trecută două hotărâri privind alocarea din fondul de rezervă a 20 de milioane de lei unor UAT-uri afectate de calamităţi şi a 1,34 miliarde de lei unor UAT-uri pentru acoperirea nevoilor urgente.
”Pentru unele unităţi administrativ-teritoriale aflate în dificultate ca urmare a producerii unor calamităţi a fost adoptată o hotărâre de Guvern pentru alocarea unor sume din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, respectiv 20 de milioane de lei, şi tot pentru unele unităţi administrativ-teritoriale a fost aprobată o hotărâre de Guvern pentru alocarea unei sume de 1,34 miliarde de lei pentru acoperirea nevoilor urgente la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din România care au făcut solicitări de alocarea de sume din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului”, a declarat la încheierea ședinței de Guvern Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.
Județul Vaslui a primit în total suma de 25.600.000 de lei. Toate UAT-urile au primit fonduri în afară de Consiliul Județean și Primăria Vaslui. Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România (ACOR) – Filiala Vaslui, a spus că sumele virate în teritoriu sunt binevenite, în condițiile în care autoritățile locale au nevoie de fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de funcționare și capital. În schimb, a adăugat Neculai Moraru, modul în care au fost repartizate sumele în funcție de culoare politică a primarilor este o practică total incorectă. Spre exemplu, comuna Vetrișoaia a primit 400.000 de lei, comuna Oltenești a primit 600.000 de lei, Grivița a primit 400.000 de lei, Boțești a primit 800.000 de lei. Spre comparație, restul comunelor au primit în medie 250.000 de lei.
”Diferența dintre sumele acordate primăriilor de la PNL față de cele de la PSD este de la cer la pământ. Criteriul politic a fost primordial în repartizarea acestor fonduri. Nu este bine, nu așa se face administrație. Primarii au nevoie de bani pentru acoperirea contribuțiilor la PNDL. Este bine ceea ce am primit, decât nimic, însă s-au împărțit banii pe criteriul politic și nu e bine”, a spus Neculai Moraru.
La rândul lui, Gheorghe Viziteu, consilier județean PNL, a spus că înainte de repartizarea acestor fonduri s-au făcut analize, s-au studiat situațiile de la nivel local pentru o repartizare judicioasă a fondurilor.
”Știu că Guvernul nostru e ocupat de acordarea într-un mod echitabil a fondurilor pentru UAT-uri. Noi ne-am confruntat în ultimii ani, la nivel de județ, cu o repartizare incorentă a banilor. Nu s-a respectat nici algoritmul politic. În funcție de primarii pe care îi avem, PNL trebuia să primească 30% din buget și a primit doar 7%. Au fost invocate în sprijinul acesei repartizări niște argumente care nu se susțineau”, a precizat Gheorghe Viziteu.