Zona de sud-est a județului Vaslui este lovită puternic de seceta prelungită din ultimele luni. Fără precipitații însemnate în iarna trecută, și cu ploi foarte puține în primăvara și vara acestui an, situația de la nivel local este îngrijorătoare. Fermierii nu mai pot efectua lucrările câmpului (arături, semănat, discuit etc.), în timp ce în unele comuntăți fântânile au secat.
”Este o situație critică privind necesarul de apă din sol. Întâmpinăm greutăți în ceea ce privește aliemntarea cu apă a populației. Sunt sate unde nu avem aducțiune de apă, la Copăceana și Odaia Bogdana, unde fântânile au secat sau și-au redus considerabil debitul de apă. Nici lucrările agricole nu se pot face din cauza secetei. Este o situație dezastruoasă, cum nu a mai fost în zona naostră. Căutăm soluții pentru cele două sate, iar dacă vor seca fântânile vom duce apa cu rezervoarele. Suntem în septembrie și avem temperaturi sufocante”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.
Specialiștii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ) Vaslui au început a doua etapă de verificare a culturilor agricole de primăvară afectate de secetă. Ȋncepând din data de 3 august 2020, s-a demarat acțiunea de verificare a culturilor agricole de primăvară. Potrivit estimărilor specialiștilor, peste 100.000 de hectare du culturi agricole de primăvară sunt calamitate de secetă.
Comisiile care realizează controalele în teren sunt formate din trei persoane aparţinând DAJ Vaslui, APIA Vaslui și primăriei locale.
Cea mai afectată cultură de primăvară este porumbul. Dacă la floarea soarelui gradul de afectare variază între valori cuprinse între 50 și 90%, la porumb pagubele sunt de 100%. În județ sunt semănate cu porumb circa 93.000 de hectare.
(Dănuț CIOBANU)