Aceasta este întrebarea pe care și-o pun mulți părinți și bunici ai elevilor din județul Vaslui, copii care merg normal la școală deși în orașul lor rata incidenței cumulative a COVID-19 la mia de locuitori este foarte crescută, de peste 3 sau 4 la mie.
Răspunsul este unul singur: pentru că este legal, pentru că așa au hotărât membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Inițial, Consiliul de administrație al școlii hotărăște, în funcție de numărul de cazuri din unitatea de învățământ respectivă, după ce scenariu va funcționa școala. Propunerea este făcută cunoscută Inspectoratului Școlar Județean. Acesta, împreună cu Direcția de Sănătate Publică evaluează situația și o supune dezbaterii în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Dacă membrii acestuia sunt de acord cu scenariul propus, atunci acela va fi cel după care va funcționa scoala respectivă sau unitatea de învățământ în cauză.
Nu întotdeauna scenariul propus de o instituție de învățământ este și aprobat. Dar în cazul în care unii elevi își desfășoară activitatea exclusiv față în față cu profesorul, în clasă, înseamnă că școală aceea are un plan de funcționare valid, aprobat de Comitetul Județean pentru Siruatii de Urgență.
Unii părinți și chiar unele cadre didactice se întreabă de ce la București s-au închis școlile, iar la Bârlad, de exemplu, unde rata incidenței COVID este cu mult mai mare, sunt încă școli care funcționează după scenariul verde. Răspunsul este că „se poate”.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a explicat de mai multe ori că deciziile, în acest sens, se iau la nivel ce CJSU, nu la nivel național. Fiecare CJSU adoptă măsurile pe care le analizează în prealabil, prin implicarea ISJ și DSP.
Așa că, la nivelul fiecărui județ, responsabilitatea pentru aprobarea modalității de desfășurare a cursurilor pe timpul pandemiei îi revine în cele din urma acestui Comitet. (M.N.)