de Dănuț CIOBANU
Consiliul Județean Vaslui se pregătește pentru acțiunea de deszăpezire a drumurilor județene. În prima ședință a comandamentului pentru deszăpezire s-a stabilit planul minimal de acțiune pe termen scurt. Autoritățile au în competență deszăpezirea unui număr de 1.000 kilometri de drumuri, la care vor participa circa 100 de utilaje. Pentru acțiunea de deszăpezire mai este nevoie de 4.300 tone de nisip și 50 tone de sare.
La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc prima ședință de lucru a Comandamentului județean de coordonare a activității de intervenție pentru deszăpezire și combaterea poleiului pe drumurile județene în perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021.
Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a spus că ședința a avut loc din dispoziția președintelui CJ-ului și că în acest an va fi președintele acestui comandament.
La prima întâlnire s-a discutat despre numărul de kilometri care trebuie deszăpeziți, care sunt stocurile de nisip, sare, care este starea utilajelor, precum și legătorile cu prestatorii de servicii.
”Am căzut de acord pe un plan minimal de acțiune pe termen scrut. Acum se pune în locurile speciale de pe marginea drumurile județene nisip și sare, pentru ca conducătorii auto să se poată ajuta în caz de nevoie. Am luat în calcul punctele nevralgice pe care le știm de la an la an și cărora le acordăm mai multă atenție pentru a nu avea probleme. Am verificat utilajele și am discutat cu colegii noștri de la Societatea Lucrări Drumuri și Poduri Vaslui, care are prestația pe deszăpezire. Ne-am interesat și de situația pe care societatea o are cu prestatorii ei, pentru ca lucrurile să se așeze normal”, a spus Ciprian Trifan.
În acest an, la nivelul județului Vaslui se vor monta 8 kilometri de parazăpezi, lucrările de deszăpezire urmând să se desfășoare pe circa 1.000 kilometri de drumuri județene.
De asemenea, în activitatea de deszăpezire sunt implicate și UAT-urile pe unde trec drumurile județene. În lucrările de deszăpezire sunt implicate aproximativ 100 de utilaje de deszăpezire, în timp ce necesarul de nisip este de 4.300 tone și 50 tone de sare.
La fel ca și în anii trecuți, sunt drumuri pe care activitatea de dezăpezire va fi mai intensă. Drumurile județene sensibile la înzăpezire sunt cele pe direcția Lipova – Bogdana, Voinești – Pogana, Crețești – Murgeni, Arsura – Duda Epureni, Telejna – Codăești, Crețești – Hoceni.