Est News

Fabricile din Huși care lucrează în sistem lohn, lovite sever de pandemia de COVID-19

Pandemia de coronavirus afectează tot mai mult economia județului Vaslui. În municipiul Huși, fabricile de îmbrăcăminte și încălțăminte care lucrează cu partenerii străini au probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu materie primă, precum și cu exportul produsului finit. În consecință, firmele au fost nevoite să apeleze la concedieri, iar perspectiva apropiată nu este încurajatoare.

”Am trecut aceste șase luni ale anului cu niște pierderi economice, cu creșteri de șomeri, cu  desființarea unor locuri de muncă. Nu știu dacă Bucureștiul poate sau nu poate să  ia niște măsuri strict pentru noi. Este vorba că noi nu ne-am adaptat, nu am vrut să întelegem să ne protejăm unul pe celălalt. Pentru mediul economic pandemia a trecut greu. Aceste fabrici lucrează în sistem lohn, aduc materiile prime de afară, exportă, iar produsele respective stau prin vămi sau blocat acele canale pe perioada pandemiei. A crescut numărul șomerilor și firmele s-au închis sau cel puțin au concediat masiv din cauza blocării aprovizionării cu materii prime și a exportului produsului finit”, a spus Ioan Ciupilan primarul municipiului Huși.

Potrivit datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul 2023, județul Vaslui va avea o rată a șomajului de 7,6%. În aceeași perioadă, situația privind rata șomajului din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 4,6%, Botoșani – 2,5%, Iași – 2,2%, Neamț – 3,8%, Suceava – 4,4%.

Conform principalilor indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2023, Vasluiul va avea cea mai mare rată a șomajului din România, fiind urmat la distanță de județele Dolj – 6,3%, Buzău – 6,4% și Teleorman – 6,8%.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

Exit mobile version