de Dănuț CIOBANU
Consiliul Județean Vaslui va aloca peste 31 milioane de lei pentru reabilitarea băilor de la Ghermănești. Decizia autorităților județene vine după ce mai mulți ani a fost căutată o sursă de finanțare a proiectului. Cum demersurile realizate în acest sens nu au dat rezultate, conducerea CJ-ului a decis să investească de la bugetul local pentru înființarea centrului medico social.
Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiție ”Centrul de Asistență Medico – Socială Ghermănesti”. Finanţarea investiţiei se va face din bugetul local avaloarea totală fiind de 31.827.753 lei inclusiv TVA. CJ Vaslui deține dreptul de proprietate asupra imobilului Centrul de Asistență Medico-Socială Ghermănești.
În prezent, corpurile de clădire ce compun Centrul de Asistență de la Ghermănești se află într-o stare avansată de degradare ca urmare a acțiunii seismelor, a infiltrării de ape pluviale și a vechimii acestora. Pe durata de viață a clădirilor au fost realizate doar lucrări de igienizare și reparații curente. Nu au existat intervenții structurale care să conducă la sporirea gradului de asigurare seismică. Având în vedere starea actuală a construcțiilor, în vederea punerii în siguranță a clădirilor, a utilizatorilor acestora și pentru îndeplinirea cerinţelor seismice se impunea realizarea unei expertize tehnice.
După finalizarea investițiilor, Centrul Medical de la Ghermănești se va alătura celorlalte centre existente la Băcești, Codăești și Tutova. Practic, în aceste centre vor fi internați oameni cu diferite afecțiuni, care au nevoie de tratamente pentru recuperare fizică și psihică.
”Vrem să construim acolo o clinică cum sunt cele din Bacău, Târgu Mureș sau Leova din Republica Moldova. Să folosim aceste ape cu efecte terapeutice și să mai adăugăm și alte tratamente, pentru ca această clinică să devină profitabilă. Eu am vizitat cele trei centre medicale și acolo sunt tot timpul clienți, este o listă de așteptare deoarece oamenii doresc să facă tratamente. Trebuie să punem în valoare Ghermăneștiul, pentru că am tot așteptat!”, spunea Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
Spitalul de la Ghermăneşti are în componență cinci pavilioane și a fost construit în perioada Regelui Carol I. Spitalul a fost inaugurat în anul 1912, pentru ca în anul 1936 să fie descoperit în zonă un zăcământ de ape minerale. Până în anul 1967 în zona izvoarelor de la Ghermănești s-au forat şase puţuri, fiind deschide 14 băi pentru tratament. Spitalul ”Carol I” de la Ghermănești este situat în comuna Drânceni.