La nivel național, Ministerul Agriculturii are încheiat un protocol cu Institutul Național de Statistică, potrivit căruia direcțiile agricole teritoriale trebuie să realizeze o acțiune de inventariere a culturilor agricole de toamnă, suprafețele recoltate, producțiile obținute, modul de aplicare al îngrășămintelor chimice, pesticidelor, producțiile de pe suprafețele amenajate pentru irigații, de pe suprafețele afectate de factori naturali de risc etc. În acest fel se creează o imagine amplă la nivel național în domeniul agricol.
Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a precizat că a avut loc o întâlnire cu reprezentanții primăriilor din fiecare UAT, pentru ca această acțiune să se desfășoare conform graficului.
”Cu ocazia acestei acțiuni vom distribui în teritoriu pentru ficare fermier care administrează exploatații agricole comerciale un set de documente, pe care aceștia au obligația să le completeze. Ce suprafață au însămânțat, ce culturi, ce soiuri și hibrizi folosesc, cantitățile de îngrățăminte chimice utilizate, epoca de semănat sau densitatea culturilor. În acest fel vom ști la în județul Vaslui cum se comportă soiurile și hibrizii, ce îngrășăminte chimice se folosesc etc”, a spus Gigel Crudu.
Datele obținute la nivel local vor fi transmise la Ministerul Agriculturii, pentru a crea o imagine la nivel național asupra sectorului agricol.
”Se fac două lucrări complexe, pe care la nivel local nu le mai realizează nicio instituție. Este foarte important ca fermierii să dea curs la întocmirea documentațiilor. Ei sunt obligați să funizeze aceste informații, pentru a vedea cum stă agricultura țării”, a mai spus Gigel Crudu.
(Dănuț CIOBANU)