de Dănuț CIOBANU
Gospodăriile populației din județul Vaslui aveau, în luna septembrie 2020, credite în monedă națională în valoare de 900,9 milioane de lei. Chiar și în plină pandemie de coronavirus, populația împrumută lunar milioane de lei de la instituțiile financiare. Dacă lucrătorii din mediul privat și pensionarii nu au nicio șansă să contracteze credite, grosul clienților la bănci provine din sectorul bugetar unde salariile cresc, iar pandemia de COVID-19 nu se simte.
Conform datelor Băncii Naționale a României, în luna spetembrie 2020 gospodăriile populației aveau credite totale în monedă națională în valoare de 900,9 milioane de lei. Vasluienii au direcționat cei mai mulți bani către consum – 503,1 milioane de lei, locuințe – 353,8 milioane de lei și alte scopuri. Potrivit acelorași date statistice, în luna august 2020 gospodăriile populației din județul Vaslui aveau împrumuturi la bănci care totalizau suma de 892,7 milioane de lei. La un simplu calcul, reise că numai într-o singură lună, creditele bancarea contractate la băncile comerciale de către populație se ridică la aproximativ opt milioane de lei.
Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că trebuie văzut ce categorii ale populației merg la bănci pentru a lua împrumuturi.
”Sunt numeroși funcționari care lucrează în agențiile statului, care își permit să facă împrumuturi bancare chiar și acum în plină criză de sănătate. În același timp, s-au făcut majorări de salarii la funcționari, profesori, doctori etc, și aici avem o altă categorie care are curaj să facă împrumuturi”, a precizat Ovidiu Copacinschi.
În schimb, există și o categorie a populație care nu își permite să contracteze credite bancare pentru consum, achiziționarea de locuințe sau alte necesități.
”Sunt categorii de populație care nu s-au apropiat de bănci. Vorbim în primul rând de pensionari, dar și de lucrătorii în mediul privat, cărora le-au fost puse în pericol locurile de muncă”, a mai adăugat Ovidiu Copacinschi.
Pentru sfârșitul anului curent, estimările oficiale indică în județul Vaslui un număr total de 54.200 de salariați. În anul 2023, numărul salariaților va crește la 55.800 de persoane. La nivelul Regiunii Nord-Est, situația numărului de salariați în anul 2023 este următoarea: Bacău – 117.900 salariați, Botoșani – 57.300 salariați, Iași – 186.500 salariați, Neamț – 96.000 salariați, Suceava – 112.700 salariați.
Cu cel mai mic număr de salariați din zona Moldovei, Vasluiul este în grupul județelor din România cu cel mai mic număr de salariați. Din grupul județelor codașe mai fac parte Tulcea – 49.300 salariați, Giurgiu – 37.600 salariați, Călărași – 45.000 salariați, Mehedinți – 46.200 salariați, Caraș-Severin – 54.400 salariați.