Pandemia a inspirat-o și astfel creat o colecție minunată de decorațiuni, măști tradiționale și cununițe de Crăciun.
Casa bârlădencei Luș Șerban s-a înnobilat în ultimele luni cu aceste obiecte decorative, deosebit de potrivite pentru decorarea caselor în timpul sărbătorilor de iarnă.
„Am realizat aceste lucrări de artă manuală efectiv pentru a-mi umple timpul. Pandemia ne-a obligat să ne izolăm oarecum, pentru a ne proteja sănătatea. Am trecut mai ușor prin această perioadă confecționând măști și cununițe de Crăciun, pur și simplu din plăcere. Am inventariat tot ce aveam prin casă, panglici, globuri, lipici, mărgele, în general materiale ce pot fi folosite, și am pornit la treabă. Obiectele acestea decorative sunt sută la sută creația mea personală, nu m-am inspirat de nicăieri, pur și simplu am creat ceea ce am simțit. Măști tradiționale reinterpretate și cununițe de brad care să împodobească ușile și ferestrele, de sărbători.”, ne-a mărturisit Luș Șerban.
Artista bârlădeană, fostă vitrinieră la rețeaua comercială în anii comunismului, spune că măștile originale pe care le realizează fac parte din categoria măștilor tradiționale creștine, dar sunt reinventate. Sunt măști care înfățișează chipuri de moși, bărbați puternici, strămoși ai neamului. Aceste măști aduc protecție casei, iar unii dintre cei către le- au achiziționat spun că măștile lui Luș sunt ca niște spirite bune.
„Măștile tradiționale creștine se spune că au puteri magice. La noi însă, măștile cele mai cunoscute sunt cele care se folosesc la cumpăna dintre ani, când cei care le poartă se încing în tot felul de dansuri pe ulițele satelor sau chiar pe străzile orașului. Acestea sunt măști păgâne, hidoase, care au rolul de a alunga tot ce a fost rău în anul care se încheie. Măștile mele nu se înscriu în rândul celor păgâne, sunt reinterpretări ale celor creștine, cu valoare decorativă. Nu le-am făcut neapărat ca să le vând, dar se pare că au succes și am fost nevoită să răspund dorințelor celor care apreciază tradiția sărbătorilor de iarnă și vor să le achiziționeze pentru ei sau să le ofere cadou.”, a mai adăugat , absolventă a Liceului de Arte „Octav Băncilă” din Iași.
De succes se bucură și cununițele de brad, dichisite cu migală, ornate cu globuri, panglici și alte podoabe care le pun în evidență, cu gust.
Luș Șerban a realizat o colecție limitată de coronițe de brad artificial, dar dacă va avea comenzi poate crea o colecție mai amplă, care să bucure ochii și sufletul celor care vor să le aibă în propria casă.
Coronițele de brad reprezintă cele mai longevive semne decorative ale Crăciunului,un bulgăre de tradiție și simbol al dezvoltării și al vieții, al nemuririi. Forma lor circulară reprezintă eternitatea. Din punct de vedere religios, coronița de Crăciun simbolizează viața perenă și, în timp, a devenit simbolul suferinței și al triumfului lui Iisus.
De Crăciun, coronițele sunt atârnate la uși, atât în exteriorul casei cât și în interior, deasupra șemineului, la ferestre sau, mai nou, pe pereți. (M.N.)
http://new.estnews.ro/2018/08/03/daniela-silvia-serban-artista-din-barlad-care-creeaza-opere-de-arta-din-sfoara-innobilata/